keskiviikko 17.8.2022 | 07:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vinkkejä sähkön säästämiseen: jopa 600 euroa vuodessa – Eniten säästöä voi saada sähkölämmitteisen omakotitalon asuja

Outi Airola
Ke 12.1.2022 klo 16:00

Kuinka paljon sähkölaskun summassa voi säästää? Adato Energia Oy teki laskelmansa ottaen mukaan Tilastokeskuksen, Motivan ja Helenin selvitykset. Firma päätyi siihen, että sähkölämmitteisin omakotitalon vuotuisessa sähkölaskussa voidaan yltää jopa 600 euron säästöön.

Vertailussa kiinnostavaa on se, mikä sähkön säästämisessä oikeasti vaikuttaa hintaan. Kahden hengen taloudessa, jossa on kaukolämpö, säästökohteet on haettava arjesta. Jos lopettaa saunomisen kokonaan ja laskee huonelämpötilan 21 asteesta 18 asteeseen, säästöä voi syntyä sähkönkulutuksessa reilut 2000 kwh vuodessa. Rahassa tämä merkitsee noin 410 euroa, kun sähkön hintana siirtokuluineen on käytetty 20 sentin kilowattituntihintaa.

Jos siirrytään neljän hengen omakotitalon säästöihin, päästään jo suurempiin lukemiin. Vanha omakotitalo, joka lämpiää kaukolämmöllä ilman sähkösaunaa ja lattialämmitystä, on oivallinen säästökohde. Jos perhe päättää säästää vain viihde-elektroniikan käytöstä ja valaistuksesta, säästöä syntyy reilut 1000 kwh ja rapiat 200 euroa vuodessa.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva voi myös säästää: sähkösaunomisen lopettaminen ja sisälämpötilan laskeminen sekä laitekulutuksesta karsiminen voivat tuoda yli 3000 kwh ja 600 euron säästöt. Kaikille yleinen neuvo on, että kolmen asteen lämpötilamuutoksella saadaan yhtä iso säästö kuin vähentämällä laitekulutusta merkittävästi.

#