keskiviikko 17.8.2022 | 06:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolalaiset diabeteshoitajat perustivat diabeteshoitajan etävastaanottopalveluita tarjoavan yrityksen: "Elintapaohjauksella kakkostyypin diabetekseen sairastumista on mahdollista lykätä"

Maria Store
Ke 12.1.2022 klo 13:00 | päivitetty ke 13:49

Huoli diabetespotilaiden hoidosta sai kokkolalaiset diabeteshoitajat perustamaan Suomen ensimmäisen diabeteshoitajan etävastaanottopalveluita tarjoavan yrityksen.

– Olen työskennellyt 15 vuotta terveyskeskusten vastaanotoilla. Työn määrä on lisääntynyt ja ennaltaehkäisevän työn osuus on vähentynyt perusterveydenhuollossa. Korona vähensi sitä entisestään, sanoo DiabetesSaran Teija Vörlin, joka perusti yrityksen Päivi Oravan kanssa.

Vörliniä ja Oravaa harmitti, että he eivät ehtineet auttaa potilaita sillä tavalla kuin olisivat halunneet.

– Elintapaohjauksella kakkostyypin diabetekseen sairastumista on mahdollista lykätä.

Kohonneet verensokeriarvot, väsymys ja energiatason vaihtelut voivat olla merkkejä diabeteksesta.

– Moni tottuu oireisiin ja harmittelee jälkikäteen diabetesdiagnoosin saatuaan, kunpa olisi osannut tarttua asiaan aiemmin, sanoo Orava.

Vörlin ja Orava perustivat DiabetesSaran vuonna 2018. Työryhmässä, johon kuului esimerkiksi lääkäreitä, hoitajia ja ravitsemus- ja psykoterapeutteja, mietittiin millä tavoin perusterveydenhuollon taakkaa voitaisiin helpottaa.

– Lääkärit painottivat esimerkiksi, että lääkehoidon lisäksi tarvitaan tukea elintapojen muutokseen. Niistä lähtökohdista syntyi perusajatus digipalvelullemme ja Terve päivä -palvelukonseptiin.

Terve Päivä -palvelun kautta asiakkaalle luodaan hoitopolku, jossa pureudutaan elämäntapamuutokseen yksi askel kerrallaan.

– Mikään kasvoton digialusta ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan hoitajan tuki on klikkauksen päässä, sanoo Vörlin.

Yritys tarjoaa myös diabeteshoitajan etävastaanottoja.

Kehitys- ja myyntijohtajaHeikki Hartikainen sanoo, että DiabetesSaran asiakkaaksi hakeudutaan niin itse maksavina asiakkaina kuin julkisen terveydenhuollon lähetteiden kautta.

– Marraskuussa solmimme toistaiseksi isoimman yhteistyösopimuksemme Porin kaupungin kanssa.

– Digipalvelun jalkauttaminen julkiseen terveydenhuoltoon ottaa oman aikansa, vaikka toisaalta aika on otollinen, sillä korona on tuonut etänä tuotettavat terveyspalvelut osaksi arkipäivää, Hartikainen sanoo.

Hän sanoo, että yrityksen laajentumismahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Tällä hetkellä Vörlin ja Orava ovat DiabetesSaran ainoat diabeteshoitajat, ja lisäksi tiimissä on erikoislääkäri.

– Alustavaa rekrytointia on jo tehty. Voimme laajentaa toimintaa nopeasti, sillä fyysisiä vastaanottoja ei tarvitse perustaa ja digitaalisesti pystymme toimimaan koko Suomessa.

#