keskiviikko 17.8.2022 | 07:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Meillä on jo aika hyvä Soite

Outi Airola
Ke 19.1.2022 klo 11:00

Otsikon väite ei ole omasta päästä repäisty ajatus, se on tuore THL:n arvio Soitesta. Suomen korkeimmat terveysviranomaiset ja asiantuntijat arvioivat neljä vuotta toimineen Soiten touhua ja näkivät sen kehittyneen hyvään suuntaan. Hoidossa oli siirrytty pois raskaasta laitoshoidosta, se oli vaihtunut kotiin annettaviin palveluihin. Etäpalveluja oli otettu avuksi niille, joilla on hankala matka hoidon piiriin ja digipalvelut olivat osa kotona asuvien ikäihmisten arkea. Lasten ja nuorten – joita on muuten meillä väestössä toiseksi eniten Suomessa – palveluihin oli satsattu eikä lastensuojelun kuorma ollut täällä enää yhtä raskas kuin muualla maassa. Kaikkinensa Soite sai hyvät pisteet asiantuntijoilta, vaikka tekemistä riittääkin vielä.

Enää raportissa ei puhuttu palveluverkon karsimisesta vaan palvelurakenteen keventämisestä. Tässä on pieni mutta vissi ero. Verkon karsiminen tarkoittaa sitä, että lääkäripalvelut esimerkiksi poistuvat joltakin paikkakunnalta. Rakenteen karsiminen taas tarkoittaa sitä, että kunnassa ei ole omaa lääkäriä, mutta lääkäri käy siellä säännöllisesti. Olennaista kai ei ole, millä nimillä muutoksia viedään eteenpäin, Olennaista on, että hoitoa saa ja lääkärin ovi aukeaa, kun sitä tarvitaan.

Selvää on, että kun väki ikääntyy ja elää yhä vanhemmaksi, hoitoa tarvitaan entistä enemmän. Moni haluaa asua kotona mahdollisimman pitkään ennen siirtymistä laitoshoitoon. Nyt THL:n raportissa nostettiin parannusehdotuksena ns. välimallin asuminen vanhuksille. Se voi olla perhehoitoa tai yhteisöasumista, jotain joka on yksin asumista turvallisempaa.

Meillä on myös paljon hyvää, mitä muualla Suomessa kadehditaan. Yksi esimerkki on lasten päivystys, ykkösluokan palvelu lapsiperheille. Ja onhan meillä hyvä sairaala, jonka turvaamisessa riittää tekemistä kaikille puolueille – se ei ole itsestäänselvyys.

Emme siis lähde nollasta, kun lähdemme vaaleilla rakentamaan entistä parempaa Soitea. Ota siis jalat alle, suunnaksi vaalikoppero ja siellä kynä käteen. Ehdokkailla on niin erilaisia näkemyksiä, että sieltä löytyy jokaiselle passeli ajatusmalli. Tämä souvi on itselläkin vielä edessä, mutta eiköhän sieltä ennen sunnuntaita joku nimi löydy.

outi.airola@kpk.fi

”Yksi esimerkki on lasten päivystys, ykkösluokan palvelu lapsiperheille. Ja onhan meillä hyvä sairaala, jonka turvaamisessa riittää tekemistä kaikille puolueille.

#