sunnuntai 3.7.2022 | 23:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Bensaa, sote-pisteitä ja rokotteita

Outi Airola
Ke 26.1.2022 klo 11:00

Näissä vaaleissa media ainakin yritti parhaansa hokemalla satoja kertoja päivässä, että ”kyseessä ovat historialliset vaalit, joissa valitaan edustajat Suomen 21 hyvinvointialueelle...” Joka ei vielä tiedä, mitkä vaalit olivat kyseessä, on onnistunut välttämään radion, television ja lehdistön täydellisesti. Siitä huolimatta yli puiolet kansasta jätti äänioikeutensa käyttämättä.

Tämä voi kertoa kahdesta asiasta. Siitä, että suomalaiset luottavat päättäjiin. He tuumivat, että on ihan sama päättääkö siellä minun verikokeiden ottopaikasta kokoomus vai keskusta. Koska äänestysprosentti oli lähes yhtä alhainen kuntavaaleissa, sama luottamus säteilee kaikkeen yhteiseen päätöksentekoon kotikunnassa. Luultavasti kuitenkin kyse on siitä, että ei kiinnosta pätkääkään.

No, vaalit on lusittu ja näyttää, että Kokkolassa äänestettiin moninaisten arvojen ja ajatusten mukaan. Rokotekriittisillä kannoilla esiin nousseet ehdokkaat ja uusi puoluekin, VKK, saivat hyvän jalansijan. Hyvä, että näitä kantoja nostetaan esiin vaalien kautta, silloin ne päätyvät oikeisiin pöytiin ruodittaviksi. Äänikuninkaaksi meillä ei kuitenkaan noustu rokotteilla, joka kunnan sote-pisteillä (vaikka lähes!) tai palveluseteleilä, vaan bensan hinnalla. Kun siihen vielä kirota päräytettiin päälle, yli 700 ihmistä antoi äänensä. Tämä nousi mieleen kun kävin uutisjuttua tekemässä 2700 asukkaan Reisjärvellä. Siellä sama äänimäärä ei riittänyt yhdenkään ehdokkaan läpimenoon kunnasta. Ajattelin, että vaalijärjestelmässämme on jotakin vikaa. Ehkä siinä pitäisi olla joku pienen kunnan painotus tai bonus, koska nyt yli 50 pikkukuntaa jäi kokonaan ilman edustajaa.

Mutta takaisin Kokkolaan. Meillä on nyt moniarvoinen ja persoonallinen valtuusto, josta ei mielipiteitä ja väriä puutu. Se on hyvä. Jossain vaiheessa esille nousevat huumeiden käyttöhuoneet, etä- ja digipalveluiden lisääminen, liikkuvat palvelubussit ...ja ne seinät, joiden pitämistä pystyssä maakunnan reuna-alueilla pohditaan varmasti. Vaikka seinä ei palvele ketään, se on merkki siitä, että jotakin meillä vielä on. Ainakin se kyltti siinä seinässä: terveyskeskus. Sellainen oli vielä Reisjärvelläkin.

outi.airola@kpk.fi

”Vaikka seinä ei palvele ketään, se on merkki siitä, että jotakin meillä vielä on. Ainakin se kyltti siinä seinässä: terveyskeskus.

#