torstai 30.6.2022 | 05:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskusta juhli myös Kokkolassa – Ääniharavan paikasta käytiin tiukka taisto ja kuninkuus Peltokankaalle irtosi kuuden äänen erolla

Outi Airola
Ke 26.1.2022 klo 10:45

Vaikka aluevaalit eivät valtakunnallisesti herättäneet suurta kiinnostusta, Pohjanmaan maakunnissa äänestettiin kaikkein ahkerimmin. Myös Kokkolassa äänestysprosentti nousi yli 50 prosenttiin. Vielä positiivisempaa on, että suuria äänisaaliita tuli lähes kaikille puolueille: kärkikahinoista löytyy edustajia demokratian joka laidalta. Tämä on iso asia, sillä monilla alueilla yhden puolueen valta voi nousta jopa enemmistöksi, mikä ei ole demokratian kannalta hyvä asia. Näinhän kävi Pohjanmaan hyvinvointialueella, jossa RKP nappasi leijonanosan äänistä. (Tai: Eilinen juttureissuni osui Reisjärvelle, jossa Keskusta sai yli 71 prosenttia äänistä, mutta ei silti yhtään valtuutettua uudelle hyvinvointialueelle.)

Sekin on mainiota, että rokotekriittiset lähtivät osaksi virallista ja laillista päätöksentekoa. Valta kuuluu kansalle -puolue kuuluu ehdottomiin vaalimenestyjiin Kokkolassa. Puolue sai paikan valtuustosta ja 2,2 prosenttia äänistä, mikä on melkoinen saavutus uudelle toimijalle. Villi veikkaus on, että VKK kahmi osan vaalitappion kokeneen Perussuomalaisten äänistä.

VKK yllätti Kokkolassa saavuttamalla 2,2 prosentin kannatuksen - valtuustoon nousee Linda Hagström (oik.).

Näin Kokkola äänesti:

Keskusta: 26,6 %

SDP: 17,3 %

Kokoomus: 13,7 %

Perussuomalaiset: 12,2 %

RKP: 10,5 %

Kristillisdemokraatit: 7,2 %

Vihreät 4,7 %

Vasemmistoliitto 4,6 %

Valta kuuluu kansalle 2,2 %

He tulivat valituiksi:

Kokkolasta valittiin uuteen 59-jäseniseen aluevaltuustoon peräti 40 ehdokasta. Alla olevassa listassa ovat ne valitut, jioiden kotikunta on Kokkola sekä heidän puoluekantansa ja äänisaaliinsa. Äänten tarkastuslaskenta saattaa vielä tuoda muutoksia tilanteeseen.

Mauri Peltokangas (ps.) 715

Sari Innanen (kesk.) 709

Margita Lukkarinen (r.) 476

Tiina Isotalus (sd.) 438

Marlén Timonen (r.) 437

Emilia Teerikangas (sd.) 424

Tapio Pajunpää (kesk.) 414

Magnus Björkgren (r.) 355

Veikko Laitila (kesk.) 334

Tapani Hankaniemi (kesk.) 329

Janne Jukkola (kok.) 293

Sirpa Orjala (sd.) 291

Mauri Salo (kd.) 276

Hanna Cygnel (vihr.) 274

Hans Snellman (r.) 259

Anna Nurmi-Lehto (kok.) 259

Hanna-Lea Ahlskog (kd.) 237

Virpi Karhu (vas.) 232

Kauko Niemi (vas.) 221

Pekka Kauppi (kok.) 193

Sakari Telimaa (kok.) 192

Timo Sillanpää (ps.) 189

Reetta Hjelm (kesk.) 187

Sakari Ruisaho (sd.) 184

Helinä Marjamaa (kok.) 176

Anneli Palosaari (kesk.) 169

Toni Korkiala (kesk.) 165

Reino Herlevi (kesk.) 165

Linda Hagström (vkk) 164

Emma Haapasaari (sd.) 154

Mats Brandt (r.) 151

Tomi Kivelä (ps.) 145

Faisa Egge (vihr.) 142

Pirjo Urpilainen (sd.) 135

Pentti Haimakainen (kok.) 131

Matti Kalliokoski (ps.) 137

Ville Leppälä (ps.) 136

Hannu Kippo (kd.) 131

Kristiina Teerikangas (sd.) 130

Pia Sillanpää (ps.) 129

Mielenkiintoista oli seurata taistelua, joka käytiin kahden kovan välillä. Perussuomalaisten Mauri Peltokangas oli sijoittanut paljon vaalimainontaan ja kampanjoi polttoaineiden hinnoilla. Hänen vaalimenestystään seurasi moni vaaliasiantuntija ja demokratian tutkija: näinkö sotevaaleissa ratsastetaan kalliilla bensalla?

Valintaa voi luonnehtia ainakin osittain onnistuneeksi. Vaikka perussuomalaisten kannatus romahti koko maassa, Kokkolassa pudotus ei ollut niin suuri. Peltokangas kipusi korkeimmalle palkintopallille: hänen äänimääränsä (715) ylitti kuudella äänellä Keskustan Sari Innasen saaliin (709). Innanen tunnetaan ahkerana työmyyränä ja asioihin paneutujana, jolle vaalitulosta voi luonnehtia työvoitoksi. Näissä vaaleissa voittivat siis osittain tiukat sote-näkemykset ja osittain hallitusta haastava oppositio-politiikka. Tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Veikkaan silti, että ainakim valtakunnallisesti Perussuomalaiset lähtee seuraaviin vaaleihin mieluummin sote-asioilla. Kokkolaan saatiin muuten myös perussuomalainen sote-pariskunta, kun alalla työskentelevät Timo ja Pia Sillanpää tulivat kumpikin valituiksi.

Mauri Peltokangas nousi Kokkolan äänikuninkaaksi.
Outi Airola

Vaalien selvä voittaja myös Kokkolassa oli Keskusta, joka nosti kannatustaan edellisistä kuntavaaleista 3,6 prosenttia. Kokkolassa ei koettu kolmen suuren vaalihuumaa, joka jäänee näiden vaalien valtakunnalliseksi muistoksi. SDP menetti Kokkolassa kannatustaan kuntavaaleihin verrattuna 1,4 prosenttia, samaan lukemaan päätyi Kristillisdemokraattien tulos. Kokoomus pudotti aavistuksen, 0,1 prosenttia edellisvaaleista, samoin Vasemmistoliitto. Perussuomalaisten kannatus tippui 3,7 prosenttia, RKP piti edellisvaalien lukemat ja uusi tulokas VKK kahmi 2,2 prosenttia äänistä. Vihreät, joka valtakunnallisesti kuului vaalien häviäjiin, keräsi Kokkolassa himpun verran eli 0,1 prosenttia lisää kannatusta.

”...suuria äänisaaliita tuli lähes kaikille puolueille: kärkikahinoista löytyy edustajia demokratian joka laidalta.

#