° | m/s |
Vaikka aluevaalit eivät valtakunnallisesti herättäneet suurta kiinnostusta, Pohjanmaan maakunnissa äänestettiin kaikkein ahkerimmin. Myös Kokkolassa äänestysprosentti nousi yli 50 prosenttiin. Vielä positiivisempaa on, että suuria äänisaaliita tuli lähes kaikille puolueille: kärkikahinoista löytyy edustajia demokratian joka laidalta. Tämä on iso asia, sillä monilla alueilla yhden puolueen valta voi nousta jopa enemmistöksi, mikä ei ole demokratian kannalta hyvä asia. Näinhän kävi Pohjanmaan hyvinvointialueella, jossa RKP nappasi leijonanosan äänistä. (Tai: Eilinen juttureissuni osui Reisjärvelle, jossa Keskusta sai yli 71 prosenttia äänistä, mutta ei silti yhtään valtuutettua uudelle hyvinvointialueelle.)
Sekin on mainiota, että rokotekriittiset lähtivät osaksi virallista ja laillista päätöksentekoa. Valta kuuluu kansalle -puolue kuuluu ehdottomiin vaalimenestyjiin Kokkolassa. Puolue sai paikan valtuustosta ja 2,2 prosenttia äänistä, mikä on melkoinen saavutus uudelle toimijalle. Villi veikkaus on, että VKK kahmi osan vaalitappion kokeneen Perussuomalaisten äänistä.
Näin Kokkola äänesti:
Keskusta: 26,6 %
SDP: 17,3 %
Kokoomus: 13,7 %
Perussuomalaiset: 12,2 %
RKP: 10,5 %
Kristillisdemokraatit: 7,2 %
Vihreät 4,7 %
Vasemmistoliitto 4,6 %
Valta kuuluu kansalle 2,2 %
He tulivat valituiksi:
Kokkolasta valittiin uuteen 59-jäseniseen aluevaltuustoon peräti 40 ehdokasta. Alla olevassa listassa ovat ne valitut, jioiden kotikunta on Kokkola sekä heidän puoluekantansa ja äänisaaliinsa. Äänten tarkastuslaskenta saattaa vielä tuoda muutoksia tilanteeseen.
Mauri Peltokangas (ps.) 715
Sari Innanen (kesk.) 709
Margita Lukkarinen (r.) 476
Tiina Isotalus (sd.) 438
Marlén Timonen (r.) 437
Emilia Teerikangas (sd.) 424
Tapio Pajunpää (kesk.) 414
Magnus Björkgren (r.) 355
Veikko Laitila (kesk.) 334
Tapani Hankaniemi (kesk.) 329
Janne Jukkola (kok.) 293
Sirpa Orjala (sd.) 291
Mauri Salo (kd.) 276
Hanna Cygnel (vihr.) 274
Hans Snellman (r.) 259
Anna Nurmi-Lehto (kok.) 259
Hanna-Lea Ahlskog (kd.) 237
Virpi Karhu (vas.) 232
Kauko Niemi (vas.) 221
Pekka Kauppi (kok.) 193
Sakari Telimaa (kok.) 192
Timo Sillanpää (ps.) 189
Reetta Hjelm (kesk.) 187
Sakari Ruisaho (sd.) 184
Helinä Marjamaa (kok.) 176
Anneli Palosaari (kesk.) 169
Toni Korkiala (kesk.) 165
Reino Herlevi (kesk.) 165
Linda Hagström (vkk) 164
Emma Haapasaari (sd.) 154
Mats Brandt (r.) 151
Tomi Kivelä (ps.) 145
Faisa Egge (vihr.) 142
Pirjo Urpilainen (sd.) 135
Pentti Haimakainen (kok.) 131
Matti Kalliokoski (ps.) 137
Ville Leppälä (ps.) 136
Hannu Kippo (kd.) 131
Kristiina Teerikangas (sd.) 130
Pia Sillanpää (ps.) 129
Mielenkiintoista oli seurata taistelua, joka käytiin kahden kovan välillä. Perussuomalaisten Mauri Peltokangas oli sijoittanut paljon vaalimainontaan ja kampanjoi polttoaineiden hinnoilla. Hänen vaalimenestystään seurasi moni vaaliasiantuntija ja demokratian tutkija: näinkö sotevaaleissa ratsastetaan kalliilla bensalla?
Valintaa voi luonnehtia ainakin osittain onnistuneeksi. Vaikka perussuomalaisten kannatus romahti koko maassa, Kokkolassa pudotus ei ollut niin suuri. Peltokangas kipusi korkeimmalle palkintopallille: hänen äänimääränsä (715) ylitti kuudella äänellä Keskustan Sari Innasen saaliin (709). Innanen tunnetaan ahkerana työmyyränä ja asioihin paneutujana, jolle vaalitulosta voi luonnehtia työvoitoksi. Näissä vaaleissa voittivat siis osittain tiukat sote-näkemykset ja osittain hallitusta haastava oppositio-politiikka. Tyyli on vapaa ja kaikille avoin. Veikkaan silti, että ainakim valtakunnallisesti Perussuomalaiset lähtee seuraaviin vaaleihin mieluummin sote-asioilla. Kokkolaan saatiin muuten myös perussuomalainen sote-pariskunta, kun alalla työskentelevät Timo ja Pia Sillanpää tulivat kumpikin valituiksi.
Vaalien selvä voittaja myös Kokkolassa oli Keskusta, joka nosti kannatustaan edellisistä kuntavaaleista 3,6 prosenttia. Kokkolassa ei koettu kolmen suuren vaalihuumaa, joka jäänee näiden vaalien valtakunnalliseksi muistoksi. SDP menetti Kokkolassa kannatustaan kuntavaaleihin verrattuna 1,4 prosenttia, samaan lukemaan päätyi Kristillisdemokraattien tulos. Kokoomus pudotti aavistuksen, 0,1 prosenttia edellisvaaleista, samoin Vasemmistoliitto. Perussuomalaisten kannatus tippui 3,7 prosenttia, RKP piti edellisvaalien lukemat ja uusi tulokas VKK kahmi 2,2 prosenttia äänistä. Vihreät, joka valtakunnallisesti kuului vaalien häviäjiin, keräsi Kokkolassa himpun verran eli 0,1 prosenttia lisää kannatusta.
”...suuria äänisaaliita tuli lähes kaikille puolueille: kärkikahinoista löytyy edustajia demokratian joka laidalta.