torstai 30.6.2022 | 04:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tove Janssonin taidetta Jukkolanmäen Navetanvintin galleriaan: "Varaudumme siihen, että kävijämäärät paukkuvat tulevana kesänä"

Maria Store
Ke 26.1.2022 klo 11:35

Jukkolanmäen Navetanvintin galleriassa Lohtajalla järjestetään ensi kesänä kuvataiteilija Tove Janssonin taidenäyttely.

– Useita nimiä pyöri keskusteluissa, kun ideoimme seuraavaa näyttelyä. Päätettiin sitten lähteä kokeilemaan isosti. Onneksi Moomin Charactersin suunnalla suhtauduttiin myötämielisesti. Syksystä asti olemme vain odottaneet, että tulisipa jo kesä! toteaa Navetan Naisten yrittäjä Eveliina Jukkola.

Viime vuonna galleriassa oli esillä Kaj Stenvallin teoksia ja kesällä 2019 Miina Äkkijyrkän taidetta. Kävijöitä oli kumpanakin kesänä vajaa 7 000.

– Varaudumme siihen, että kävijämäärät paukkuvat tulevana kesänä.

Tove Jansson ja muumit -näyttely on avoinna kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Näyttelyssä esitellään Janssonin taidemaalauksia, kuvituksia, sarjakuvia ja muuta tuotantoa sekä hänen elämäänsä eri visuaalisin keinoin.

– Meille annettiin Moomin Charactersilta laaja aineisto käyttöön.

Keskiössä ovat muumihahmot ja niiden luomisprosessi, mutta näyttely ei rajoitu pelkästään niihin.

– Toiseksi isoksi kattoteemaksi nousi pian meri ja merellisyys.

Meri ja saaret olivat Janssonille rakkaita ja myös inspiraation lähde, joka näkyy hänen tuotannossaan. Hän vietti kesät Pellingin saaristossa, ensin lapsuudenperheensä ja myöhemmin elämänkumppaninsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa.

Näyttelyssä esillä on mm. Meidän meri -kampanjan kuvituksia ja valokuvia Janssonin elämästä saaristossa. Lisäksi näyttelyssä esitetään dokumenttielokuvaa Haru – yksinäisten saari, jossa näkyy Janssonin ja Pietilän kuvaamaa kaitafilmimateriaalia heidän kesistään Klovharun saarella.

– Näyttelyä tarjoaa mielenkiintoisen näkymän meidän kaikkien tunteman taiteilijan elämän ja tuotantoon, Jukkola kuvailee.

Näyttelyssä lapset on huomioitu omalla osallistavalla muumiosiolla.

Näyttely tulee olemaan ensimmäinen Tove Janssonin töitä ja elämää esittävä taidenäyttely Keski-Pohjanmaalla. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole ollut esillä missään aiemmin ja mukana on harvinaisuuksiakin.

– Yksittäisiä teoksia on ollut esillä, mutta osa materiaalista on sellaista, että niitä ei ole nähty Suomessa kymmeneen vuoteen. Kuratoimme näyttelyn itse, mutta toki Moomin Charactersin edustajien näkemystä hyödyntäen.

Jukkola sanoo, että materiaalia on tarjolla paljon ja siksi näyttelytilaa laajennetaankin tulevaksi kesäksi.

”Varaudumme siihen, että kävijämäärät paukkuvat tulevana kesänä.

#