maanantai 4.7.2022 | 00:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sähkön hurja hinta – Keväällä ja kesällä hinta voi laskea, mutta ennustaminen on vaikeaa

Outi Airola
Ke 26.1.2022 klo 13:00

Kokkolassakin on kärvistelty isojen sähkölaskujen kanssa, eikä ihme. Viime syksynä alkanut reipas hintojen nousu ei ole kuvitelmaa, vaan totta: kotitalouksien sähköasku kallistui viime vuonna 25,1 prosenttia. Mikäli talossa on sähkölämmitys, kasvu kipusi 35,3 prosenttiin.

– Sähköenerian hinta kallistui voimakkaasti, mutta siirtohinnat olivat viime vuonna pienessä laskussa, lohduttaa Energiaviraston markkinoista vastaava johtaja Antti Paananen.

Sähkön hinnan voimakas nousu näkyi vuoden lopulla etenkin sähkösopimuksen uusijoille. Kun aiempi sopimus oli saattanut olla 4,99 kilowattitunnilta, uutta tarjottiin liki 10 sentin hintaan. Energiaviraston tilastokin sen kertoo: uusien toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tarjoushinnat nousivat kotitalouksille 48,3 prosenttia ja sähkölämmittäjille jopa 108,5 prosenttia.

Se ken on harrastanut määräaikaisia kaksivuotisia sopimuksia, ei päässyt helpommalla. Hinnat nousivat kotitalouksille 77,6 prosenttia ja sähkölämmittäjille 84 prosenttia.

Mitä sitten on tulossa jatkossa? Ennustaminen on hankalaa, eikä se edes kuulu Energiaviraston tehtäviin, mutta mieli tekee kysyä. Kannattaako kuluttajan nyt tehdä määräaikainen, kiinteä sopimus, toistaiseksi voimassa oleva sopimus vai luottaa peräti pörssisähköön?

– En voi antaa suositusta, mutta tietenkin määräaikaisessa sopimuksessa on tiedossa hinta, minkä kanssa joutuu elämään. Toisaalta, markkinahinnat voivat myös lähteä laskemaan alemmaksi, joten pitää harkita sitooko itsensä kiinteään hintaan, pohtii Paananen.

Jos joku pystyisi ennustamaan sähkön hinnan liikkeitä, neuvojakin voisi antaa.

– Jos ajatellaan vuotta 2020, niin silloin oli liikkeellä hyvin alhaisia sähkön hintoja. Vesitilanne oli pitkän aikavälin keskiarvoa parempi, oli tuulista, tukkuhinta oli käytännössä öisin nollassa, jopa miinuksella. Sen takia nousuprosentti näyttää nyt tavallista kovemmalta, selvittää Paananen.

Vuonna 2019 sähkön hinta oli siis korkeampi?

– Kyllä, ja nyt on mennyt kaksi perättäistä vuotta äärilaidasta toiseen.

Paljon parjattu pörssisähkö ei juuri nyt houkuta asiakkaita, mutta se saattaa olla järkevää.

– Teoriassa pitkässä juoksussa pörssisähkö on edullista, mutta silloin asiakas kantaa hintavaihtelun riskin – hyvässä ja pahassa.

Viime keväänä ei osattu arvioida, millaiselle laukalle sähkön hinta lähtee. Niinpä nytkään ei tiedetä tulevasta.

– Kun katsoo johdannaismarkkinoita, näyttää siltä, että kesää ja syksyä kohden hinnat olisivat alempia. Tälle talvelle alennus ei ennätä, mutta tuleville vuosille on ehkä odotettavissa alempia hintoja, sanoo Paananen.

”...voimassa olevien sopimusten tarjoushinnat nousivat kotitalouksille 48,3 prosenttia ja sähkölämmittäjille jopa 108,5 prosenttia.

#