maanantai 4.7.2022 | 00:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perjantaina avautuvassa näyttelyssä katse kohdistetaan vinyylilevyjen kansiin – Näyttelyssä on esillä sata suomalaista vinyylilevyä

Maria Store
Ke 26.1.2022 klo 14:00

Vinyylimuovista valmistetut LP-levyt tulivat markkinoille 1950-luvulle ja syrjäyttivät siten aiemmin suosiossa olleet savikiekot. Samalla kansitaiteeseen alettiin kiinnittämään huomiota aivan eritavalla.

Savikiekkoja oli myyty pelkistetyissä suojakuorissa, mutta vinyylilevyjen kansien näyttävyyteen haluttiin panostaa.

K.H.Renlundin ITE-museon perjantaina avautuvassa Vinyyli ja visio -näyttelyssä kohdistetaan katse levynkansiin ja vinyylilevyä tarkastellaan kuvataiteen näkökulmasta.

– Kansitaiteessa seurattiin kansainvälisiä trendejä ja vaikutteita otettiin esimerkiksi muodista. Osa artisteista on saanut itse vaikuttaa kansisuunnitteluun, osalle taas levy-yhtiö on sanellut, miltä tämän kuuluu näyttää, selvittää kokkolalaisen levykauppa 33rpm:n Ari-Pekka Savolainen, joka on kuratoinut näyttelyn yhteistyössä museon kanssa.

– Paitsi että levyn kansi suojaa levyä, on sillä myös taiteellinen ja kaupallinen merkitys, lisää näyttelyamanuenssi Elina Suutari.

Taidesuuntaukset vaikuttivat levynkansien ulkonäköön. Pop-taide toi esimerkiksi mukanaan geometriset kuviot ja voimakkaat värit. 70-luvulla levyjen kansissa oli usein hyvin tunnistettava psykedeelinen ilme.

70-luvulla progressiivinen rock-musiikki toi mukanaan konseptialbumin käsitteen.

– Levy oli kokonaisuus, johon liittyi olennaisesti myös kansitaide, kertoo Savolainen ja nostaa näyttelystä esimerkeiksi Piirpauken, Wigwamin ja Pekka Pohjolan levyt.

Valokuva on perinteinen valinta levyn kanteen, ja muotokuvia näkee etenkin iskelmälaulajien levyjen kansissa.

– Niissä harvoin revitellään, toteaa Savolainen.

Näyttelyssä käydään läpi kotimaista levynkansitaidetta aina 60-luvulta tähän päivään asti. Vinyyli ja visio -näyttelyssä on esillä noin sata suomalaista vinyylilevyn kantta. Erityinen painopiste on Pohjanmaalla vaikuttaneissa tekijöissä.

Näyttelyssä on esimerkiksi Wigwamin kokkolalaislähtöisen basistin Mats Huldénin piirtämä levynkansi.

– Minut yllätti se, kuinka monta tekijää saattaa vaikuttaa lopputulokseen. Yksi ottaa valokuvan tai tekee taideteoksen, toinen suunnittelee kannen layoutin ja kolmas suunnittelee fontin, sanoo Suutari.

Levynkansien rinnalla esillä on valokuvia ja originaaleja taideteoksia, joita on nähty levyjen kansitaiteena. Idean näyttelyyn Suutari sai museon omissa kokoelmissa olevasta Jori Kalliolan taideteoksesta, joka komeilee Micke & Lefty -bluesduon levyn kannessa.

– Ryhdyin miettimään levynkansia kuvataiteen näkökulmasta ja kun A-P innostui näyttelystä, lähti homma vyörymään, sanoo Suutari ja toivoo, että hieman erilainen näyttely houkuttelee museoon uusia kävijöitä.

Tunnelmaa näyttelytilassa täydentää soittolista, jolla soi seinillä olevien vinyylilevyjen musiikki.

Näyttely on esillä 13. maaliskuuta saakka.

”Kansitaiteessa seurattiin kansainvälisiä trendejä ja vaikutteita otettiin esimerkiksi muodista.

#