sunnuntai 3.7.2022 | 23:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eväät reppuun ja ladulle! – Tulevana lauantaina vietetään kansallista hiihtopäivää

Maria Store
Ke 26.1.2022 klo 15:00

Ei himourheilua, vaan ulkoilua matalalla kynnyksellä. Sari Yli-Hukka on intohimoinen hiihtoharrastaja ja on ollut sitä pienestä pitäen. Hän tietää, että kaikki eivät suhtaudu lajiin yhtä myönteisesti.

Hän uskoo, että moni voisi karistaa koulun liikuntatuntien ikävät muistot hiihtämisestä, kun lähtisi ladulle hieman rennommalla otteella.

– Eväät reppuun ja vaikka koko perheen kanssa päiväksi ladulle, hän kehottaa.

Tulevana lauantaina vietetään kansallista hiihtopäivää ja silloin Yli-Hukka toivoo, että ihmiset lähtevät laduille sankoin joukoin.

Teemapäivän järjestävät yhteistyössä Suomen Latu, Suomen Hiihtoliitto, Sydänliitto, TUL ja Yle ja tavoitteena on innostaa ihmiset hiihtämään kaikkialla Suomessa.

Yli-Hukka haaveilee, että kansallisena hiihtopäivänä laduilla olisi latukahviloita ja tarjolla kahvia sekä pullaa. Koronatilanne on hieman hidastanut suunnitelmia, mutta ainakin Villa Elban Mono Café on auki lauantaina. Kokkolan Golfin klubitalon edustalla on tarjolla ladulle menijöille lämmintä mehua.

Myös Kokkolan Ladun ylläpitämä Rastimaja on lauantaina auki.

– Kaikki pystytään hoitamaan koronaturvallisesti, koska kahvilat ovat ulkotiloissa ja laduilla on tilaa ihmisillä hajaantua.

Yli-Hukka kehuu kaupungin latuverkostoa ja antaa muutaman vinkin ladulle mieliville.

– Sokojan Lillpottenille menee tosi kiva 11 kilometrin reitti.

Harrbådan ja Elban maastoissa kulkee lyhyempiä reittejä, ilman mäkiä.

Jos mielii oikein pitkälle retkelle, voi hiihtää Marinkaisista Ohtakariin. Mittaa reitillä on 44 kilometriä.

– Mutta sen voi pilkkoa lyhyempiinkin pätkiin, riippuen mistä aloittaa. Oma suosikkini on pätkä Karhista Ohtakarille. Matkaa on 32 kilometriä ja se on koko päivän retki.

– Reitti kulkee Karhin kangasmetsistä kohti Ohtakaria ja metsä muuttuu rannikon lähestyessä kitukasvuisemmaksi. Paras hetki on kun saapuu Ohtakarin uimarannalle ja edessä aukeaa meri.

Hiihtokelien pitäisi suosia kansallista hiihtopäivää.

– Pakkasen puolella pystyy. Vaikka lumi välillä sulikin, ovat hiihtolatujen pohjat hyvässä kunnossa. Oikein priimaa tulee, jos päälle sataa vielä vähän lunta. Ajankohtaiset latureitit ja tiedot ajetuista reiteistä löytyy osoitteesta liikuntapaikka.fi.

Yli-Hukka toivoo, että Kokkolassa järjestetään jatkossakin tapahtumia kansallisena hiihtopäivänä.

– Suunnittelen, että ensi talvena voisi olla monotanssit ja toppahousudisco!

#