keskiviikko 17.8.2022 | 06:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Kyllä se kohtuuttomuuksiin meni

Outi Airola
Ke 2.2.2022 klo 11:00

Havahduin rajoituksiin uimahallireissulla koululaisten kanssa. Perinne on ollut, että mummu piffaa ranskalaiset uinnin jälkeen. Mitäpä! Kahvio oli tietenkin kiinni viiden jälkeen! Nyt savu nousi korvista todella. Uimahallin kahviossa on aina iltaisin väljää ja perhet istuvat siellä omissa pöydissään. Toisin kuin lounasravintoloissa, joissa pääosin istutaan ei-perheittäin.

Kyllä tämä mönkään on mennyt monilta osin. Suuressa elokuvateatterissa on voinut istua vain muutama ihminen. Ravintola- ja kulttuurialaa on kormuutettu toden teolla. Urheiluseurat kärvistelevät konkurssin partaalla – Kokkolassa sentään löytyi hyvää tahtoa Tiikereiden tueksi. Aina näin ei ole. Kun jojoilua on kestänyt pari vuotta, alkaa happi loppua. Moni lyö hanskat tiskiin, vaikka konkurssia ei tulisikaan. Rajoitustoimet on koettu epäoikeudenmukaisiksi rangaistuksiksi, joissa ei ole selvää logiikkaa.

Mutta annas olla! Nyt rajoituksia ollaankin purkamassa jo ensi viikolla. Tapahtuma-ala ja kulttuuriala ehkä vapautuvat kokonaan...? Naps vain. Tässä ei nyt ymmärretä toiminnan luonnetta. Kun tehdas ajetaan alas, lakon päätyttyä se nostetaan ylös. Kyseessä on melko selvä toimi. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala koostuu freelancereista, joiden keikkoja on heitelty kaksi vuotta sinne tänne ja tuonne. Jos tällä viikolla päätetään, että ala vapautuu, ensi viikolla ei ole pystyssä niitä tapahtumia, jotka juuri peruttiin. En tiedä miten tässä on toimittu, mutta selvää on, että rajoitusten kohteeksi joutuneita ei ole kuunneltu. On joku kummallinen käsitys siitä, että illalla kuuden ja yhdeksän välillä ruokailevat ihmiset olisivat kaatokännissä. Tai että elokuvissa ja teatterissa lähmittäisiin vieruskaveria ja syljettäisiin päin naamaa. Että vain kirkossa istutaan nätisti. Miltä vuosituhannelta nämä näkemykset ovat peräisin?

Noh, nyt niihin rakentaviin ajatuksiin ja asioihin. Kokkola on liittynyt niiden kaupunkien joukkoon, jotka antavat kuntalaisille päätösvaltaa raha-asioissa. Tämä osoittautui heti hittituotteeksi. Kun jaossa on 10 000 euroa, saatiin heti 200 ehdotusta niiden käytöstä. Tampereella kuntalaiset päättävät jo 450 000 euron käytöstä, 70 000 euroa per alue. Kokkolassa kannattaa heti lähteä nostamaan panoksia, koska väki on niin innolla mukana. Hieno homma!

outi.airola@kpk.fi

”On joku kummallinen käsitys siitä, että illalla kuuden ja yhdeksän välillä ruokailevat ihmiset olisivat kaatokännissä.

#