keskiviikko 17.8.2022 | 08:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Kökötetäänkö kylmässä mökissä?

Outi Airola
Ke 9.2.2022 klo 10:30

Nyt kun korona alkaa hellittää ja ihmiset voisivat palata normaaliin, kapuloita rattaisiin (ainakin auton rattaisiin) heittää tähtiin kohonnut bensan hinta. Ne, joilla koti lämpiää sähköllä, ovat viimeistään nyt joutuneet räpläämään pattereita ja miettimään, tarkenisiko sitä vähän viileämmässä. Ihmisten elämä koostuu arjesta ja kun siihen tulee yhtäkkiä kovia kulueriä kesken talvipakkasten, ei ihme että väki hermostuu. Harva lähti Helsinkiin riehumaan, suuri osa vain kärvistelee ja kököttää mökissään.

Nyt eduskunta näyttää valmiilta tekemään jotakin. Perussuomalaisten väliksymykseen liittyivät eilen kristillisdemokraatit, myös Kokoomus on laatinut 7-kohtaisen mallin, jolla kansalaisten arkea helpotettaisiin energiakriisissä. Hesarin kyselyssä vaikuttaa siltä, että hallituspuolueetkin alkavat taipua helpotuksiin.

Bensan hintaa eivät ole kohottaneet aluevaltuustot eikä juuri eduskuntakaan, sillä edellinen veron korotus tehtiin elokuussa 2020, eikä se nostanut hintoja 6 senttiä enempää. Siitä huolimatta menoveden hinta on noussut. Sitä on nostanut maailmanmarkkinahinta ja toki myös vanha vaatimus siitä, että bensan ja dieselin sekaan on laitettava uusiutuvista raaka-aineista tuotettuja polttonesteitä. Häkellyttävä tieto on se, että vaikka huoltoasemat saisivat ja möisivät bensaa ilmaiseksi, se maksaisi melkein euron litralta. Yhdestä litrasta maksetaan veroa jo liki 76 senttiä.

Mitä laajempia vaikutuksia korkeilla energiahinnoilla on? Maatalous kärsii, samoin kuljetusala, tietenkin kaikki yritykset, jotka käyttävät sähköä ja polttoaineita. Matkailuunkin se vaikuttaa – tällaisilla hinnoilla kansa karttaa turhia reissuja ja ajeluja pitkin poikin Suomea. Ne, joiden on pakko liikkua, eivät voi valita.

Ehkä tähän voi rakentaa aasinsillan Kokkolan uuteen strategiaan. Se satsaa elämyksellisyyteen. Kun elämykset löytyvät läheltä, ollaan ekologisuuden lähteillä – ei tarvitse ajella pitkiä matkoja kaiken kivan perässä. Ja kun elämykset löytyvät läheltä, ne ovat saatavilla muulloinkin kun lomilla. Tätä kautta arki voi parantua.

outi.airola@kpk.fi

”Häkellyttävä tieto on se, että vaikka huoltoasemat saisivat ja möisivät bensaa ilmaiseksi, se maksaisi melkein euron litralta.

#