sunnuntai 4.12.2022 | 11:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?

Maria Store
Ke 9.2.2022 klo 14:00 | päivitetty to 09:35

Paljon on muuttunut sen jälkeen, kun tämä kuva Rantakadusta on otettu vuonna 1920. Kuvassa vasemmalla oleva pienempi rakennus on vaakahuone, jossa punnittiin torille myytäväksi tuotavat tuotteet. Sitä ei enää ole olemassa.

Sen vieressä on kaupunginrakennusmestari Alvar Åkermanin suunnittelema, vuonna 1909 valmistunut kauppahalli, joka purettiin 70-luvulla. Sen tilalle rakennettiin uusi liikerakennus, jossa sijaitsi mm. Hotelli Vaakuna ja Säästöpankki. Nykyisin rakennuksessa toimii mm. Yle.

Kauppahallin vieressä taas on vuonna 1905 valmistunut sähkölaitoksen talo, joka komeilee kadun varressa edelleen. Sähkölaitoksessa toimi aikoinaan myös kylpylaitos. Rakennuksen suunnittelivat Gustaf Strengell ja Sigurd Frosterus.

Etualalla oikealla on hotelli Seurahuone, jonka ulkonäkö on tosin sittemmin muuttunut. Seurahuonetta korotettiin 1940-luvun alussa ja silloin sen ulkonäkö muuttui voimakkaasti.

Kauempana kadulla näkyy vaalea, tummakattoinen rakennus. Se rakennettiin 1912 ja myöhemmin se tunnettiin ns. Kailan talona. Sen omisti varatuomari Pekka Kaila perheineen. Taina Helve-Kaila piti tanssikoulua Kokkolassa. Talo purettiin todennäköisesti 1960-luvulla. Suurin piirtein sen paikalla on nykyään Mediakulma.

Lähteet: K.H. Renlundin museo

Tässä uudessa juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#