tiistai 31.1.2023 | 12:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Extinction in Progress kunnioittaa musiikillaan Tove Janssonin työtä: "Meidän yhteinen lapsuuden trauma on muumien Mörkö"

Maria Store
Ke 9.2.2022 klo 15:00

Death metallia Tove Janssonin inspiroimana? Kyllä vain.

Vaasassa ja Kokkolassa vaikuttavan Extinction in Progressin tulevalla debyyttilevyllä on kaksiosainen Cold-teossarja, jolla yhtye haluaa osoittaa kunnioitusta Tove Janssonin työtä kohtaan.

Cold, Pt.2: Mårran (suomeksi Mörkö) on tekijöiden mukaan ”synkkä ja eeppinen teos yksinäisyydestä ja kylmyydestä, niin sisäisestä kuin ulkoisestakin”.

– Meidän yhteinen lapsuuden trauma on muumien Mörkö. Se on traaginen hahmo, joka haluaisi ystäviä, mutta ei niitä saa. Meidän kitaristi Samuli (Kaakinen) sävelsi idean pohjalta kaksi teosta, selvittää bändin kokkolalaistunut rumpali Antti Nurmikoski.

Yhtyeen tavaramerkiksi on muodostunut populaarikulttuurista, elokuvista, sarjakuvista ja videopeleistä, inspiroituminen.

– Paatuneita nörttejä kun olemme. Teemme musiikkia tosissaan, mutta emme totisesti.

Tulevan levyn kappaleiden lyriikat ovat saaneet inspiraatiota muumien lisäksi niin Game of Thrones -sarjan ikonisesta hääkohtauksesta kuin Hopeanuoli-sarjasta ja Crash Bandicoot -pelistä.

– Inspiraationlähde ei tosin näy teksteissä mitenkään alleviivatusti.

Tekstit syntyvät lähinnä Nurmikosken, vokalisti Juho Ahlgrenin ja kitaristi Joni Kinnarin kynistä.

– Juho sovittaa ne suuhunsa sopiviksi.

Extinction in Progress sai alkunsa vuoden 2011 jääkiekon MM-finaalin jälkeen, kun Nurmikoski ja basisti Atte Kuvaja pyörittelivät ideaa bändin perustamisesta. Nykyinen kokoonpano vakiintui ensimmäisen demon jälkeen vuonna 2012.

Tulevana keväänä bändi julkaisee debyyttialbuminsa.

– Aloitimme levynteon jo 2019. Pitkä prosessi tämä on ollut. Eka albumi täynnä omaa musiikkia on valtava juttu meille, tietty virstanpylväs muusikkoina.

Nurmikoski sanoo, että bändi on pyrkinyt musiikkia tehdessä haastamaan itseään.

– Soitimme ennen musiikkia, jota kutsuimme leikkisästi matikkametalliksi. Siinä toistui tiettyjä kaavoja, eikä se kuulostanut meiltä. Nyt musiikkimme on suoraviivaisempaa. Tempo on noussut ja olemme halunneet panostaa soiton tarkkuuteen. Vaatii huomattavan määrän yhteissoittoa ja treenaamista, että musiikki kuulostaa hyvältä.

Se on vaikuttanut myös live-esiintymisiin, joiden Nurmikoski sanoo ennen olleen ”sekoilua” esimerkiksi tiikeriasut päällä.

– Nyt soitto vaatii keskittymistä ihan eri tavalla. Pyrimme kuitenkin panostamaan myös keikkojen visuaalisuuteen.

Nurmikoski perheineen muutti Vaasasta Kokkolaan vuonna 2019.

– Koen, että paikallinen musiikkiskene on ottanut minut hyvin vastaan. Ne tutut joita olen täällä saanut, ovat saaneet roolin myös uudella levyllä.

Kokkolalaislähtöinen Noora Lindkvist laulaa muutamassa kappaleessa ja kokkolalaislähtöinen Ossi Peltoniemi soittaa levyllä syntikkaa.

– Toivottavasti pääsemme uuden levyn julkaisun myötä keikoille. Haaveilemme, että saamme nämä kokkolalaisjäsenet myös mukaan keikoille, kertoo Nurmikoski.

”Meidän yhteinen lapsuuden trauma on muumien Mörkö.

#