sunnuntai 4.12.2022 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti

Maria Store
Ke 16.2.2022 klo 20:00

Kuvassa olevista rakennuksista ei taida mikään enää olla pystyssä. Torikadun pätkää esittelevä kuva on 1910-luvun jälkipuoliskolta tai 1920-luvulta.

Kuvanottohetkellä Kauppatori ei ole vielä muuttanut nykyiselle paikalleen. Uutta toria ryhdyttiin rakentamaan 1935 ja kokonaan Kauppatori siirtyi paikalle vuonna 1936.

Kuvassa tori näyttää enemmänkin peltoaukealta ja sen itälaidalla komeilee jugend-tyylinen Niukkalinna, joka rakennettiin vuosina 1912-16. Nimensä rakennus sai sen rakennuttajan, persoonallisen liikemiehen Iisakki Niukkalan mukaan.

Luku- ja kirjoitustaidottoman Niukkalan sanotaan omistaneen Kokkolassa kolmetoista maatilaa. Hän perusti myös Närvilässä 1907 toimintansa aloittaneen makkara- ja virvoitusjuomatehtaan.

Niukkalinnalla oli epämääräinen maine kieltolain aikaa. Trokausepäilyt olivat tavallisia. Talossa oli paljon vuokra-asukkaita ja kauppaliikkeet vaihtuivat siinä usein.

Niukkalinnassa toimi vuosien mittaan esimerkiksi Kahvila Elite, Kangas-Asuste, Mannerheimin Lastensuojeluliiton äitiysneuvola ja neuvolalääkäri Einar Cederberg.

Niukkalinna purettiin 1980 ja nykyisin sen paikalla on asuin- ja liikerakennus.

Lähteet: Postikorttien Kokkola, K.H. Renlundin museo

Tässä uudessa juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#