keskiviikko 17.8.2022 | 08:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Korona hellittää, Putin ei

Outi Airola
Ke 23.2.2022 klo 11:00

Kansa taisi huokaista helpotuksesta liian aikaisin. Kun maailmantilannetta juuri nyt katselee, tuntuu että vapaus ei heti koronan jälkeen koitakaan. Venäjän karhu on herännyt äkäisenä talviuniltaan ja raapii jo nälkäisenä naapureiden ovia. Maailma miettii, mitä sille pitäisi antaa, että se rauhoittuisi. Ukrainako?

Valta on vaarallinen asia. Se sokaisee. Se vie joiltakin järjen ja tekee heistä sietämättömiä olentoja muun maailman kannalta. Kansa ei uskalla kapinoida, jos se tarkoittaa tyrmään päätymistä. Yleensä kaikki hulluus loppuu johonkin, mutta sitä ennen rytisee kunnolla. Vielä on pieni toivo siitä, että rytinä voitaisiin estää. Saa nähdä, onko Venäjään kohdistuvilla pakotteilla vaikutusta. Niistä on sentään jo päätetty jotakin.

Eilen illalla sain seurata pienessä Vieremän kunnassa Iivo ja Kerttu Niskasen mitalijuhlia. Ihmisten ilo, liehuvat Suomen liput, kuuma makkara ja mehu loivat kotoisen tunnelman, johon teki mieli kääriytyä kuin lämpimään vilttiin. Jätkänkynttilät loimusivat lämpiminä, mutta valtiovallan juhlapuheessa viitattiin jo kasvavaan sodan kumuun Euroopassa. Tällaista tunnelmien ristiriitaa ei ole omakaan sukupolvi vielä kokenut, saati nuoremmat. Kunpa kaikki tajuaisivat, että sota tuhoaa kaiken. Putininkin, lopulta.

PS. Kokkola sai yli 800 ehdotusta, kun kysyttiin kaupunkilaisten ideoita yhteisen rahan käytöstä. Jaossa on vain 10 000 euroa. Toivottavasti jo ensi vuonna siirrymme esimerkiksi Pyhäjoen kokoluokkaan – siellä kuntalaiset voivat päättää 50 000 euron käytöstä. Nyt tuli kuitenkin testattua se, että kyllä kaupunkilaiset keksivät rahanreikiä. Hyvä niin, hehän ne viulut myös maksavat. Rauhaisaa viikkoa!

outi.airola@kpk.fi

”Venäjän karhu on herännyt äkäisenä talviuniltaan ja raapii jo nälkäisenä naapureiden ovia. Maailma miettii, mitä sille pitäisi antaa, että se rauhoittuisi. Ukrainako?

#