torstai 23.3.2023 | 01:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Moottoripajalla laitetaan autoja ja mopoja kuntoon yhteisvoimin – Projekti-Corolla fiksataan kesäksi kuntoon!

Sini Sulkakoski
Ke 23.2.2022 klo 16:00

– Kokkolan moottoripaja -toiminta on aloitettu viitisen vuotta sitten. Alun perin moottoripajaa oli perustamassa Nuori Kirkko Ry, joka perusti tuolloin moottoripajoja valtakunnallisesti, kertoo Kokkolan moottoripajan vastuuvetäjät Robert Wargh ja Eetu Raittila.

Moottoripaja on itsenäinen rekisteröidy yhdistys, joka toimii kristilliseltä arvopohjalta. Moottoripajatoiminnan ydin on nuorten tukeminen toiminnallisin ja yhteisöllisin keinoin.

– Haluamme saattaa nuoria yhteen mukavan yhteisen tekemisen myötä. Meille kaikki ovat saman arvoisia, ja tänne saa tulla rohkeasti omana itsenään viettämään iltaa erilaisten projektien parissa.

Kokkolan moottoripaja on tarkoitettu 13–19-vuotiaille nuorille. Wargh kertoo, että mukana on edelleen samoja nuoria, jotka ovat olleet mukana toiminnassa lähes sen aloittamisesta asti.

– Tällä hetkellä osallistujamme ovat pääsääntöisesti täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevia nuoria, mutta nuoremmatkin ovat tervetulleita toimintaan mukaan.

Warghin mukaan vanhemmat nuoret tykkäävät värkätä autojen kanssa, nuoremmat taas kunnostavat mielellään mopoja.

– Meillä on yhteinen projekti-Corolla, joka ostettiin puolivalmiina, ja jota olemme porukalla laitelleet. Se on lähestulkoon Jokkis-kunnossa ja usein moottoripajojen välillä Jokkiksessa kisataankin.

Wargh kertoo, että tähän mennessä Corollaan on vaihdettu isompi moottori, sekä siirretty keula toisesta autosta.

– Välillä meillä on ollut projektimopojakin, joilla on myös kisailtu moottoripajojen välisissä kisoissa. Nuorten mukaan parasta onkin se, että lopulta pääsee kokeilemaan, kuinka omin käsin tehty projekti toimii käytännössä.

Parhaimmillaan osallistujia moottoripajassa on ollut parisenkymmentä, koronan myötä kävijämäärä on kuitenkin hiukan kutistunut.

– Se on harmi. Alati vaihtuvat rajoitukset ovat varmaankin osasyynä, etteivät nuoret aina tiedä, milloin voi kokoontua ja milloin ei. Ilmoitamme moottoripajaillan järjestymisestä aina Facebook-sivuillamme.

Kokkolan moottoripajaan osallistuminen on täysin ilmaista.

– Olemme saaneet toiminnallemme usealta taholta lahjoituksia sekä avustuksia. Paikallinen logistiikka-alan yritys antaa meidän käyttää tilojaan pajailtojen järjestämiseen.

Wargh kertoo, että vaikka moottoripajalla kunnostetaan paljon yhteisiä projekteja, saa nuori laitella moottoripajalla myös omia menopelejään.

– Mutta silloin tulisi tuoda mukanaan myös tarvittavat osat. Pajailta on hyvä vaihtoehto heille, joilla ei ole omaa autotallia tai muuta tilaa, missä esimerkiksi korjata omaa mopoaan.

Warghin mukaan toimintaa on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa.

– Ajatuksena on, että alkaisimme piakkoin työstämään jonkinlaista uutta kisamopoa. Lisäksi meillä on ajatus laittaa mahdollisesti jonkunlainen autosimulaattori jossain vaihein.

Moottoripaja-iltaan olivat saapuneet Arttu Mäkinen, Santtu Karell ja Tristan Boholm, jotka ovat käyneet moottoripajalla jo useamman vuoden. Toisiinsa he ovat alun perin tutustuneetkin moottoripajalla.

– Rakentelemme ja korjaamme täällä aina milloin mitäkin. Välillä voi olla, että ensin tehdään ihan vain jotain pientä, ja loppuaika menee toisten kanssa jutellessa.

Mäkinen, Karell ja Boholm ovat osallistuneet aktiivisesti Moottoripajan projekti-Corollan kunnostamiseen.

– Se täytyy saada kyllä kesäksi kuntoon!

”Välillä meillä on ollut projektimopojakin, joilla on myös kisailtu moottoripajojen välisissä kisoissa.

#