sunnuntai 4.12.2022 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtava tulipallo nousi Kokkolassa taivaalle, kun dynamiittitehtaalla tapahtui räjähdys 80 vuotta sitten: "Kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa"

To 24.2.2022 klo 08:45

Maanantaina tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun nykyisen Minimanin kohdilla sijainneella dynamiittitehtaalla räjähti. Räjähdys Suomen Forsiitti ja Dynamiittitehdas Oy:n tiloissa sai alkunsa palosta, joka syttyi trotyylin eli TNT:n keittopadassa venttiilivian vuoksi.

Palo syttyi 21.2.1942 kello 7.30. Paloa yritettiin sammuttaa kemiallisella sammuttimella, mutta se petti. Hälytys paloasemalle lähti 7.45.

Ihmisiä pakeni paikalta ja tehtaan työntekijät siirsivät pommeja ja jäämiinoja kauemmaksi palopaikalta.

Paloauto pääsi paikalle ja kolme palomiestä juoksi kohti palavaa varastorakennusta. Ja silloin, kello 7.55 räjähti.

”Valtava tulipallo kohosi taivaalle, patojen luona lautaseinän takana olleet 2 500 jäämiinaa, joissa oli yhteensä 6 250 kiloa räjähdysainetta räjähti, koko kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa. Palomies Niilo Saari hautautui kaulaansa myöten rakennuksen rakennusjätteisiin. Vain pää oli jäänyt näkyviin ruhjottuna, verisenä ja turvonneena”, kirjoittaa Kokkolan historiaa tutkinut Eero Huima tekstissään.

Palomies Saari autettiin pois raunioista, kiidätettiin sairaalaan, jossa hän oli tajuttomana kaksi viikkoa, mutta parani. Kaksi muuta palomiestä, Aleksi Hänninen ja Sten Kyri, menehtyivät.

Suomen Forsiitti ja Dynamiittitehdas Oy

Tehdas siirrettiin Kokkolaan huhtikuussa 1940 Hangosta, koska Hanko oli luovutettava Neuvostoliitolle välirauhaehtojen perusteella. Tehdas sijoitettiin entisen Köysitehtaan tiloihin Ykspihlajan tien ja radan väliin.

”Kaupungin turvallisuudesta vastaavat viranomaiset vastustivat sijoituspaikkaa, mutta Suomen sotatilan takia oli pyrittävä nopeisiin ratkaisuihin”, kirjoittaa Eero Huima.

Hangosta Kokkolaan tuli tehtaan mukana henkilöstöä, työnjohtajat ja insinöörit. Työntekijöitä oli enimmillään yli 100.

Lähde: Eero Huiman teksti ja K.H. Renlundin museo

Nykyään paikalla on Minimani ja muita liikerakennuksia.
Maria Store

Toinen räjähdys tapahtui vajaa puoli tuntia myöhemmin. Räjähdyksessä meni sata kappaletta 100 kilon lentopommeja ja yhteensä noin 10 000 kiloa räjähdysainetta.

”Räjähdyksen voimasta kattorakenteissa olleet 4-5 metrin ratakiskot lensivät Kolumäelle ja Mäntykankaalle, yksi lensi Panimon pannuhuoneen seinän läpi”, kirjoittaa Huima.

Räjähdyksen voimasta talojen ikkunoita rikkoitui Mäntykankaalla ja Kolumäellä. Hankkijan suuret näyteikkunat ja Slotten kaupan ikkunat keskustassa rikkoituvat myös.

”Pommien ja kranaattien sirpaleet täyttivät alueen monen sadan metrin päästä. Ikkunat helisivät Pietarsaaressakin”, kirjoittaa Huima.

Kahdessa räjähdyksessä kuoli kahden palomiehen lisäksi yhdeksän tehtaan työntekijää. Lisäksi radan toisella puolella olevan puusepäntehtaan työntekijä kuoli kaatuvan tiiliseinän alle.

Lähde: Eero Huiman teksti ja K.H. Renlundin museo

Tässä uudessa juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#