keskiviikko 17.8.2022 | 07:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Niin muuttui kaikki hetkessä

Outi Airola
Ke 2.3.2022 klo 11:00

Vielä reipas viikko sitten suomalaisten suurimpana murheena oli korona ja sen viheliäisen hidas vetäytyminen. Nyt vastassa on viheliäisempi virus: presidentti Putin. Tämä virus voi olla vähintään yhtä pitkäkestoinen. Kuolemaa se korjaa jo nyt. Eikä vain huonokuntoisia vanhuksia, myös terveet lapset ovat jääneet tykin ruuaksi.

Kukapa meistä olisi uskonut moista? Vielä pari vuotta sitten Pyhäjoen ydinvoimalan vastustajia arveltiin russofobiasta kärsiviksi vanhan liiton suomalaisiksi, jotka kuvittelivat Venäjän olevan uhka. Nyt kaikki ymmärtävät Venäjän olevan uhka. Vain viikko-kaksi ennen hyökkäystä olin juttureissulla Pyhäjoella. Venäläisyhteistyötä ei pidetty ongelmana, ei edes ministeritasolla. Turvallisuusselvitys tehdään, sitten on rakentamisluvan vuoro. Nyt on kaikki toisin.

Viisaus on siitä vaikea apuri, että se kulkee koko ajan jälkijunassa. Teemme ratkaisuja, luulemme onnistuneemme, sitten tulee perässä hiihtävä viisaus, joka asettaa kaiken uusiin raameihin. Naps vain, kaikki onkin toisin.

Tällä alueella vahva yhteisöllisyys on taas ollut leimaa antavaa. Yksityiset ihmiset, yritykset ja erilaiset porukat ovat ryhtyneet auttamaan Ukrainaa monin tavoin. Luultavasti moni näkee Ukrainassa muiston Suomen kohtalosta. Kun jättiläinen hyökkää, apu on tarpeen.

On harmillista, että monen täkäläisen yrityksen Venäjän kauppa tyrehtyy pakotteisiin. Aika näyttää, miten hiljaiseksi satama käy. Hiljaiseksi on jo käynyt kansa, joka koronan lyömänä on jälleen uuden apatian edessä. Toivo on nyt Venäjän kansassa, joka vain ja ainoastaan voi pysäyttää julmurinsa.

outi.airola@kpk.fi

”Vielä pari vuotta sitten Pyhäjoen ydinvoimalan vastustajia arveltiin russofobiasta kärsiviksi vanhan liiton suomalaisiksi, jotka kuvittelivat Venäjän olevan uhka.

#