sunnuntai 4.12.2022 | 09:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lyseo täytti koko korttelin – Koulurakennus tuhoutui tulipalossa 1990 ja nyt sen tilalla on kaupunginkirjasto

Maria Store
Ke 2.3.2022 klo 16:00

Ruotsinkielinen yhteislyseo seisoo Rautatientorin laidalla tässä luultavasti vuonna 1905 otetussa postikorttikuvassa.

Koulurakennus oli valmistunut Tehtaankadun varteen vuonna 1866, sen suunnitteli arkkitehti Ludvig Isak Lindqvist. Rakennusta laajennettiin vuonna 1917 ulottumaan Isonkadun kulmaan saakka ja 1926 rakennukseen tehtiin kaksikerroksinen luokkahuonesiipi Isonkadun varteen.

Laajennusten jälkeen rakennus täytti koko korttelin Tehtaankadun varrella. Kuvassa rakennus on kuitenkin alkuperäisessä muodossaan.

Julkisivun sisäänkäynti oli Rautatientorin puolella, jossa muun muassa GBK ja KPV pelasivat otteluita isoille yleisöille. Kaupungin ensimmäinen jääkiekkokaukalo sijoitettiin Rautatientorille. Torilla järjestettiin myös laulujuhlia ja markkinoita.

Rakennuksessa toimivat vuosien varrella muun muassa Gamlakarleby svenska samlyceum, Kokkolan yhteiskoulu, Kokkolan teknillinen oppilaitos ja Kokkolan kauppaoppilaitos.

Koulu toimi venäläisten sotilaiden kasarmina 1917-18. Vuonna 1918 koulu pihoineen oli aidattuna lähes tuhannen punaisen sotavankileiriksi. Toisen maailmansodan aikaan koulua käytettiin puolustusvoimien muonituspaikkana ja venäläisten vankien sotasairaalana.

Koulutoiminta loppui lyseorakennuksessa 80-luvulla. toukokuussa 1990 rakennus syttyi palamaan ja tuhopolttoa epäiltiin. Tontilla sijaitsee nykyään Kokkolan kaupunginkirjasto. Rakennuksen on suunnitellut kaupunginarkkitehti Nils-Erik Stenman.

Nyt tontilla on kaupunginarkkitehti Nils-Erik Stenmanin suunnittelema komea kaupunginkirjasto.
Maria Store

Lähteet: Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria

Tässä uudessa juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#