keskiviikko 17.8.2022 | 07:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Toiveissa siintää vallankaappaus

Outi Airola
Ke 9.3.2022 klo 12:00

Taitaa olla länsimaiden ainoa toivo nyt siinä, että Putin syöstään vallasta. Kansa siihen tuskin kykenee, siltä on viety uskallus edes ajatella omia ajatuksia. Toiveen palatsivallankumouksesta voi asettaa lähipiiriin ja eliittiin, joka ehkä on saanut tarpeekseen miehestä, joka tuntuu seonneen. Hänet vaihdetaan toiseen, kunhan sopiva hetki koittaa. Jokohan se olisi? Suomen kannalta kyllä. Eilen tämän suurmiehen puolueesta ehdotettiin ulkomaisten yritysten kansallistamista. Paulig, Fazer ja Fiskars otettaisiin Venäjän haltuun. Huh huh!

Kyllä tilanne vaikuttaa syvästi meihinkin täällä Pohjanmaan rannikolla. Aamu-uutiset kertoivat, että jatkossa työnantaja voi saada tiedon siitä, onko työntekijä ottanut koronarokotteen vai ei. Tämä tuntui yhtäkkiä hirvittävän etäiseltä ja mitättömältä kysymykseltä. Vielä muutama viikko sitten uutisen ympärille olisi rakennettu ajankohtaisohjelma jos toinenkin. Olisi pohdittu tosissaan sitä, onko tämä yksityisyyden suojan loukkaamista vai ei. Nyt tällainen tuntuu melko pieneltä asialta.

Valtakunnan päättäjillä on nyt paljon harteillaan. Natoon vai ei? Asiantuntijat ja spekulantit ovat yhtä mieltä siitä, että Nato-maahan Venäjä ei hyökkää, koska tietää häviävänsä. Olisiko Suomi paremmassa turvassa puolueettomana naapurina? Puolueettomuus on ainakin Venäjän silmissä jo karissut ja suurvalta laskee Suomen epäystävällisiin maihin. Sotaviisaat arvioivat, että pahinta on viivyttely. Toisaalta kotivakuutusta ei saa palavaan taloon, kuten Alexander Stubb tiivisti. Miten äkkiä kaikki muuttuikaan, koko olemisemme täällä maailman reunalla!

Vaikka ihmiset jo varastoivat joditabletteja ja suunnittelevat väestönsuojien rakentamista pihaansa, viranomaiset rauhoittelevat. Tässäkin lehdessä pelastuspäällikkö vastasi kysymykseen ”Mihin mennä, jos tulee ilmahälytys?” oivallisesti näin: ”Patteriradion ääreen kuuntelemaan ohjeita.”

”Sotaviisaat arvioivat, että pahinta on viivyttely. Toisaalta kotivakuutusta ei saa palavaan taloon, kuten Alexander Stubb tiivisti. Miten äkkiä kaikki muuttuikaan, koko olemisemme täällä maailman reunalla!

#