perjantai 3.2.2023 | 04:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuvataidekoulun entisten oppilaiden taidetta esillä Roosin talolla: "Kokkolasta tulee paljon todella lahjakkaita taiteilijoita"

Maria Store
Ke 16.3.2022 klo 15:40

Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulu ja Pohjoismainen taidekoulu ovat olleet tyypillinen väylä monelle kuvataiteilijaksi päätyneelle kokkolalaiselle.

K.H. Renlundin museoon, Roosin taloon kootussa näyttelyssä pääsee nyt tutustumaan kuuden kuvataidekoulun entisen oppilaan, nykyisen ammattitaiteilijan taiteeseen.

– Kokkolasta tulee paljon todella lahjakkaita taiteilijoita. Heitä on hienoa nostaa esiin, toteaa näyttelyamanuenssi Elina Suutari.

40-vuotisjuhlavuotta tänä vuonna viettävässä kuvataidekoulussa opiskelee taiteen perusopetuksessa noin 400 lasta ja nuorta vuosittain.

– Päätavoitteemme ei ole kasvattaa kuvataiteilijoita, vaan antaa eväitä taiteen harrastamiseen niin tekijänä kuin kokijana sekä monelle muulle elämän alueelle. Mutta onhan se mahtavaa nähdä kun entisistä oppilaista tulee taiteen ammattilaisia, sanoo rehtori Aija Isosaari.

Yksi heistä on Reetta Breilin, joka on saanut olla kuvataidekoulussa niin oppilaana kuin opettajanakin, ja nyt taiteilijana entisten oppilaiden näyttelyssä.

– Vanhaan kuviskouluun oli ihana palata. Se on avoin ja lämmin yhteisö, jossa sinut muistetaan.

Kuvataidekoulussa Breilin löysi valokuvaamisen. Näyttelyssä on esillä viisi teosta valokuvasarjasta Sävyjä - näkyjä, joka on tutkielma heijastumista ja sävyistä veden äärellä.

Valokuvasarjaan kuuluu yksitoista kuvaa ja ne ovat aiemmin olleet esillä esimerkiksi Pohjoisessa valokuvakeskuksessa.

– Käsittelen siinä epäsuorasti luonnon puhtautta ja luonnon tilaa. Olen kuvannut kahta paikkaa, joita yhdistää vihreät sävyt. Yksi on sinilevän valtaama järvi ja toinen on puhdasta lähdevettä. Molemmat ovat visuaalisesti kauniita, vaikka toinen edustaakin epäpuhtautta.

Hän kuvaa filmille kuiluetsinkameralla ja skannaa negatiivit itse, jotta voi tehdä itse niihin värimäärittelyt.

– Filmikuvauksessa olen eri tavalla läsnä kuvaushetkessä kuin digikuvauksessa.

Breilinin lisäksi kutsunäyttelyssä on Tero Annanollin, Jenni Hailin, Pauliina Mäkelän, Tuulia Penttilän ja Sanni Salmelan teoksia.

– Kaikki olivat hurjan iloisia kun heitä pyydettiin mukaan, kertoo Suutari.

Esillä on tekstiilitaidetta, maalauksia, valokuvia, installaatioita, mediateoksia sekä puuveistoksia. Näyttelyssä voi esimerkiksi ihailla Annanollin lehtikullanhohtoisia maalauksia ja Jenni Hailin hypnoottista Danse Macabre -videoteosta, joka on syntynyt yhteistyössä hänen edesmenneen veljensä Jonas Hailin kanssa.

Näyttely on esillä 30.4. asti. Kuvataidekoulun juhlavuoden vietto jatkuu huhtikuussa, kun koulun oppilasnäyttely avataan ITE-museossa.

– Olemme kiitollisia yhteistyöstä museon kanssa, se ei ole mitenkään itsestään selvää. Tämä on merkki arvostuksesta, kiittelee Isosaari.

”Kokkolasta tulee paljon todella lahjakkaita taiteilijoita. Heitä on hienoa nostaa esiin.

#