keskiviikko 17.8.2022 | 06:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Ikuinen murheenkryynikö?

Outi Airola
Ke 16.3.2022 klo 11:00

Löysin oman juttuni Kokkola-lehdestä vuodelta 2017. Siinä kaupunki kertoi vihdoinkin ratkaisun häämöttävän Teboilin tontille. Omistaja, joka ainakin tuolloin vielä oli Teboil, halusi rakentaa paikalle lisää yksikerroksista liiketilaa, joka mahdollistaisi myös asuinrakentamisen. Kaupunki oli tuolloin valmis kaavamuutokseen, jos suojeltu funkkistalo säilyisi osana uutta rakennuskantaa – esimerkiksi sen keskellä.

– Kaupungin kannalta on olennaista, että asia vihdoin etenee, lausui kaavapäällikkö Jouni Laitinen tuolloin.

Mitään ei ole tapahtunut. Nyt kun asia on rakennus- ja ympäristölautakunnan käsittelyssä tänään, mitään tuskin tapahtuu vieläkään. Rakennus on suojeltu, eikä sen ympärille mitä tahansa voi pykätä. Kun katsoo asiaan liittyviä viranomaisten lausuntoja, niissäkin on ristiriitaa. Purkuluvalle on annettu puoltavaa, kieltävää, ehdollista ja mahdollista lausuntoa. Enimmäkseen kielteistä.

Mitähän tällaisessa pattitilanteessa pitäisi tehdä? Omistaja ilmeisesti odottaa, että rakennus romahtaa purkukuntoon. Laki ei kuitenkaan salli rakennuksen purkamista, jos se tahallaan jätetään heitteille. Kaupungilla lienee mahdollisuus korjauskehotukseen ja sakkoon, jos korjaukseen ei ryhdytä.

Teboilin tontista on tullut jonkin sortin kylmä sota. Omistaja ei inahda, ei myöskään kaupunki. Tuloksena on jäätynyt konflikti, jossa katsotaan, kenen hermo kestää. Hieno tontti kaupungin keskeisellä paikalla törröttää tyhjillään ja herättää kysymyksiä kaikissa, jotka kaupungissa vierailevat. Ehkä sen eteen pitäisi jo laittaa info-kyltti, jossa kerrottaisiin pattitilanteesta?

Varmaa on, että kyse ei ole rahasta. Tiilirakenteisen funkkiksen korjaaminen ei maksa maltaita, sillä kyse ei ole jättimäisestä rakennuksesta. Niin tai näin, tontti on häpeäpilkku kaupungissa, joka muutoin on muuttunut edukseen.

outi.airola@kpk.fi

”Teboilin tontista on tullut jonkin sortin kylmä sota. Omistaja ei inahda, ei myöskään kaupunki. Tuloksena on jäätynyt konflikti.

#