keskiviikko 17.8.2022 | 08:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Suuria mullistuksia – ja Teboil

Outi Airola
Ke 23.3.2022 klo 09:20

Loppuviikon flunssaan iski surullisen loven tieto veljen äkillisestä kuolemasta. Kun olin asetellut valkoiselle lakanalle ruusun ja aikeissa lähettää kauneimman näköisen kuvan perhewhatsuppiin, käynnistyi lapsenlapsen syntymä rytinällä ennen aikojaan. Elämä ja kuolema kulkivat hetken samoilla näppäimillä.

Näitä draamoja vasten Ukrainan sota on vaihteeksi ollut etäällä ja kiista vanhan huoltoaseman purkamisesta on tuntunut saivartelulta. Kun huoltoaseman ostaneet nuoret miehet kysyivät, mitä mieltä olen vanhan Teboilin purkamisesta, jäin miettimään. Eihän se voi olla mielipidekysymys.

Meillä on Suomessa lait ja vastuut, joiden väliin jää paljon porsaanreikiä. Kun joku rakennus suojellaan, sen ei pitäisi olla vain lain kirjain, vaan siinä pitäisi olla portaita, joiden mukaan edetään. Huoltoaseman pitkään omistanut Teboil olisi varmasti voinut pitää rakennuksen kunnossa – rahanpuutteesta ei ole kyse. Onko viranomaisilla käytössään paljon puhutut uhkasakot vai ei? Jos ei keskellä kaupunkia olevaa upeaa funkkisrakennusta voida sanktioilla vaatia korjaamaan kymmenien vuosien aikana, mitä merkitystä koko rakennussuojelulailla on?

Nyt en haluaisi istua rakennuslautakunnassa. Nuoret miehet ovat ottaneet riskin ostaessaan tontin rakennuksineen. Heille voi tulla lottovoitto tai kallis lasku – riippuen purkuluvasta. Selvää on, että rakennuksen kunto pitää vielä tutkia, ennen kuin tuomio hutkitaan.

Näillä yksityisillä ja yleisillä murheilla on yksi yhteinen piirre. Meidän pitäisi toimia silloin, kun se vielä on mahdollista – korjata, auttaa, pitää huolta. Muutama kokkolalainen tekee niin paraikaa avatessaan kotiensa ovet Ukrainan pakolaisille. Suuri hatunnosto heille!

outi.airola@kpk.fi

”Nuoret miehet ovat ottaneet riskin ostaessaan tontin rakennuksineen. Heille voi tulla lottovoitto tai kallis lasku – riippuen purkuluvasta.

#