sunnuntai 4.12.2022 | 10:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tehtaankadun ja Isokadun kulmassa sijainnut Boehmin talo purettiin vuonna 1980 – Purku herätti vastarintaa

Maria Store
Ke 23.3.2022 klo 15:00 | päivitetty pe 08:18

Kuvassa näkyvä Boehmin talo rakennettiin vuonna 1829. Sen vieressä häämöttää Maximin talo, joka seisoo edelleen paikoillaan. Boehmin talo taas purettiin vuonna 1980 ja nyt sen paikalla seisoo Osuuspankin rakennus.

Postikorttien Kokkola -kirjassa kerrotaan, että rakennuksen purkamiseen liittyi ensimmäisiä voimakkaita suojelukiistoja Kokkolassa, mikä johti Kokkolanseudun ympäristöyhdistyksen perustamiseen.

Ennen Boehmin taloa tontilla sijaitsi ”Sundgården”, eli Suntin kartano, yksi niistä kolmesta tilasta, joiden maille kaupunki 1620 perustettiin. Se oli koko 1600-luvun ajan pormestarien asuinpaikka.

Suntin kartanon osti 1800-luvun alkuvuosikymmeninä kauppias Axel Böckelman. Hän rakennutti tontille kaksikerroksisen hirsirakennuksen, jonka hän myöhemmin rappautti.

Talo oli tyylikäs näky yläkerran ikkunariveineen, pilastereineen ja kreikkalaisine päätykolmioineen.

Böckelmanin tyttärentyttären Olivia Kyntzellin perustama ja johtama yksityinen tyttökoulu toimi talon yläkerrassa vuodesta 1859 aina 1890-luvun loppupuolelle saakka.

Alkuvuosina rakennuksessa sijaitsi esimerkiksi kirjakauppa. Talossa toimi myös useita kahviloita, esimerkiksi Radio-kahvila ja Café Hellas 20-luvulla.

Tontilla sijaitsee nyt Osuuspankin rakennus.
Maria Store

Nimensä rakennus sai Böckelmanin toisen tyttärentyttären miehen mukaan. Charlota avioitui kauppias Alexander Boehmin kanssa, jonka omistukseen talo tuli jo ainakin vuonna 1939. Siitä lähtien se tunnettiin Boehmin talona.

Kun Boehm kuoli 1890 asui hänen Charlota-leskensä sisariensa Olivian ja Julian kanssa talossa lapsineen ja palveluskuntineen useita vuosikymmeniä.

Vuonna 1949 rakennus siirtyi Kokkolan Ympäristön Osuuskassan omistukseen. Vuotta myöhemmin Osuuskassalla oli toimipaikka talossa ja talo tunnettiinkin pitkään osuuskassantalona.

50-luvulla talossa toimi myös muita yrityksiä, muun muassa kukkakauppa, laukkukauppa, Musiikkiaitta, Asuste Apunen ja Pohjanmaan Kello ja Kulta.

Osuuspankin uusi talo rakennettiin tontille vuonna 1983.

Lähteet: Tapio Kaunisto, Keskipohjanmaa-lehti, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, K.H. Renlundin museo

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

//25.3. klo 8.19 Korjattu kirjoitusvirhe.

#