perjantai 3.2.2023 | 06:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Oscar-patsas tulessa?

Ke 30.3.2022 klo 15:45

Hollywoodin ja elokuvamaailman päätapahtuma, Oscar-juhlat pidettiin sunnuntaina. Elokuva-akatemia valitsee edellisvuoden parhaat filmit massiivisessa palkintoseremoniassa. Yli kolmetuntinen show on ollut katsotuimpia televisiolähetyksiä, jota on tapittanut parhaimmillaan jopa 40 miljoonaa elokuvanystävää.

Kiinnostus Oscareita kohtaan on viime vuosina lopahtanut. Skandaalit, kuten seremonian ”valkoisuus”, eivät ole auttaneet. Viime vuoden “korona-Oscareita” seurasi ennätyspieni televisioyleisö, alle 10 miljoonaa henkeä. Tuhosiko pandemia tämänkin tapahtuman? Vai johtuuko vähäinen kiinnostus ökyjuhlia kohtaan arvomaailman muutoksesta, jonka moni myöntää tapahtuneen viruksen myötä?

Oscarit ovat paljon muutakin kuin elokuvan juhlaa. Yksi päärooleista kuuluu punaisella matolla säihkyville muotiluomuksille ja koruille, joiden arvo hipoo usein tähtitieteellisiä summia. Moni pitää tähtien saapumista Dolby-teatteriin mielenkiintoisempana kuin itse seremoniaa. Tilanne on sama amerikkalaisen jalkapallon mestaruusottelussa Super Bowlissa, jonka aikana lähetettävät tv-mainokset ovat yleensä kiehtovampia kuin itse peli.

Kyse on pitkälti traditiosta. Mikään muu tapahtuma ei kerää maailman kuuluisimpia näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä saman katon alle paitsi Oscarit. Siinä on edelleen jotain hyvin kutkuttavaa. Kuka istuu kenenkin vieressä, miten kukin reagoi, kun voittajat julistetaan, nauravatko he samoille juontajien vitseille kuin me kotikatsomoissa. Ovatko tähdet loppujen lopuksi samanlaisia kuin kaikki muutkin kuuluisuudesta huolimatta?

Suurin kysymysmerkki ennen sunnuntain gaalaa oli, miten siinä käsiteltäisiin Ukrainaa. Näyttelijä-aktivisti Sean Penn uhkasi sulattaa yhden Oscar-patsaistaan (Menneisyyden ote, Milk), jos Ukrainan presidenttiä ja entistä näyttelijää Volodymyr Zelenskyita ei kutsuta puhumaan tapahtumaan. Penn on parhaillaan Puolassa auttamassa Putinin sotaa Ukrainasta pakenevia ihmisiä. Zelenskyita ei seremoniassa nähty, eikä edes noteerattu. Koko sota huomioitiin vain televisioruudulle ilmestyneellä tekstillä, siinä kaikki. Ehkä pitkään jatkunut sota ei enää jaksa kiinnostaa Hollywoodia, joka keskittyi onnittelemaan itseään.

Illan ainoa yllättäjä oli Will Smith, joka voitti parhaan näyttelijän Oscarin Venus ja Serena Williamsin tennissisarusten isästä kertovasta King Richard – elokuvasta. Smith syöksyi lavalle puolustamaan vaimonsa Jade Pinkett Smithin kunniaa, kun Chris Rock vitsaili tämän sairastamalla alopekialla eli kaljuuntumisella.

Muita yllätyksiä kolme ja puoli tuntia kestäneen gaalan aikana ei koettu. Ei ihme, että katsojaluvut putoavat.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Vai johtuuko vähäinen kiinnostus ökyjuhlia kohtaan arvomaailman muutoksesta, jonka moni myöntää tapahtuneen viruksen myötä?

#