tiistai 31.1.2023 | 12:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Lauri Tuomi-Nikulan kolumni: ”Kuvat saattavat järkyttää herkimpiä katsojia”

Ke 13.4.2022 klo 14:00

Ennen surmaamista uhria on kidutettu ja pahoinpidelty. Hiusrajasta vuotaa verta, samoin kyljen ruhjeesta ja käsistä. Miehittäjän sotilaat ovat tehneet surman erityisellä raakuudella, tavalla, joka tarpeettomasti pitkittää uhrin kärsimyksiä.

Toisessa kuvassa teloitettuja uhreja on useita sikin sokin lähiön kaduilla, aseettomia ikäihmisiä, lapsia. Osaa surmatuista on yritetty polttaa tunnistamattomiksi. Tappaminen on ollut sattumanvaraista, miehittäjän mielivaltaa.

Molemmat kuvat ovat tuttuja. Ristiinnaulittua Jeesusta alettiin kuvailla taiteessa 400-luvulta alkaen. Aihe lienee Jeesuksen kuvista levinnein. Venäjän armeijan Ukrainaan kohdistaman brutaalin ristiretken kuva on viikon takaa. Tehokkaasti sekin on levinnyt.

Sukupolvesta toiseen miljoonat ihmiset ovat katselleet kirkkotaiteeseen ikuistettua Jeesuksen teloitusta. Verihuuruinen kuva on pelkistynyt ristiksi, mutta jokainen kristitty ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Brändäys on onnistunut. Ylivieskan uudessa kirkossa ei liene yhtään näköiskuvaa ristiinnaulitusta. Pelkkä musta risti riittää.

Mutta miten käy Ukrainan Butšan sotarikoskuville? Ovatko ne totta? Millainen merkitys niillä on ja mitä se tarkoittaa?

Sodassa jyllää massiivinen sotapropaganda. Siltä ei voi välttyä, mutta toistaiseksi suomalaisen median julkaisema kansainvälinen kuvamateriaali on kaiketi lähteiltään varmistettua tai ne ovat suomalaisten kuvaajien ottamia. Butšan kuviin voi luottaa.

Kun kuva menee tunteisiin, sen merkitys voi olla järisyttävä. Jokainen suomalainen ymmärtää, että vallitsevassa maailmantilanteessa Butšan lohduton katunäkymä voisi olla totta myös täällä. Kuva vaikuttaa asenteisiin ja voi vaikuttaa käytökseen esimerkiksi äänestyskopissa. Hyväksymme sen, että hankimme lisää aseita ja liitymme Natoon.

Tunnemme empatiaa Ukrainan pakolaisia kohtaan, koska he muistuttavat meitä karjalaisten kohtalosta. Venäläisiä sanomme taas ryssiksi, koska kukaan ei siitä enää pahastu ja sotakuvien aiheuttamat vihan tunteet hakevat kanavansa. Toivomme ja vahingonilomme herää, kun näemme kuvan Ukrainan joukkojen tuhoamista panssareista ja luemme sitkeästä vastarinnasta. Tunnemme, samaistumme ja – toimimme.

”Kuvat saattavat järkyttää herkimpiä katsojia.” Silti kaikella on rajansa, sotakuvien vyöry myös turruttaa ja etäännyttää. Tapettujen ihmisten kuvien näyttäminen on ollut mediassa tabu ja syystä. Sensitiivisten, järkyttävien kuvien annostelu katsottavaksemme on erittäin vaativaa hommaa. Kuvan ottajalla ja sen jakajalla on poikkeuksellisen suuri vastuu. Eipä käy kateeksi.

Kirjoittaja on Kokkolan Kälviän Ridankylässä

asuva kirjailija.

”Jokainen suomalainen ymmärtää, että vallitsevassa maailmantilanteessa Butšan lohduton katunäkymä voisi olla totta myös täällä.

#