tiistai 31.1.2023 | 11:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Hurjaa peliä sairaaloissa

Outi Airola
Ke 20.4.2022 klo 11:00

Tytär jonotteli eilen pitkän päivän kuumeisen keskosvauvan kanssa Helsingin sairaalassa, jossa oli ruuhkaa lakon vuoksi. Täällä taas ikääntynyt ihminen odottaa yhä aikaa aivokasvaimen poistoon Oulussa – sekään ei ole riittävän kiireellinen potilasasia. Juuri nyt paitsi Ukrainassa, myös Suomen sairaalarintamalla ammutaan kovilla.

Hoitajat päättivät lopettaa lakon mutta aloittaa joukkoirtisanoutumisen. Tähän on syynä ministeri Lindénin puuhaama potilasturvallisuuslaki, joka hoitoalan ammattijärjestöjen mielestä on pakkolaki ja rikkoo työntekijöiden lakko-oikeutta. Tavallinen, asian ulkopuolinen kansalainen ei näe asiaa niin dramaattisena. Surullista sen sijaan on, jos suojatyöstä pitää määrätä lailla. Tähän saakka se on hoitunut sopimalla.

Varmaa on, että vaikka hoitajalakon toinen vaihe peruttiin, sairaaloissa ei aleta kutsua ihmisiä operaatioihin ja toimenpiteisiin, jotka lakon vuoksi menivät jäihin. Miksi alettaisiin, jos joukkoirtisanoutuminen on tulossa? Nyt alkaa oikeasti olla huoli potilasturvallisuudesta.

Se, että hoitajien palkkavaatimuksiin ei suostuta, tuntuu johtuvan lumipalloefektistä. Valtiovalta pelkää, että yhden suuren julkisen sektorin työntekijäryhmän palkkojen roima korotus tuo perään pitkän rivin muita ammattikuntia. Ja miksi ei toisi? Meillä on Suomessa suuret tuloerot, eikä niiden taustalta löydy juuri logiikkaa. Pitkä koulutus ja vastuu ei aina takaa hyvää tulotasoa. Sen sijaan lyhyt, kurssimuotoinen koulutus saattaa tuoda paksun lompakon pekkaspäivineen kaikkineen. Usein palkkapussi tuntuu riippuvan siitä, mitä on jalkojen välissä. Haloo! 2000-luku?

Jotakin tälle kokonaisuudelle tarttis tehrä, mutta mitä? Juuri nyt kansakunnalla tuntuu olevan suurempia kohtalon kysymyksiä puitavana. Ajoitus ei koskaan ole oikea, mutta nyt se on erityisen huono – myös hoitajien kannalta.

outi.airola@kpk.fi

”Juuri nyt kansakunnalla tuntuu olevan suurempia kohtalon kysymyksiä puitavana kuin ihmisten palkat. Ajoitus ei koskaan ole oikea, mutta nyt se on erityisen huono – myös hoitajien kannalta.

#