perjantai 3.2.2023 | 05:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Puumilla etuajo-oikeus

Ke 27.4.2022 klo 14:00

Perjantaina, huhtikuun 22. päivänä vietettiin Maan päivää, joka on maapallon suojelemisen tärkeydestä muistuttava teemapäivä. Yksi päivä ei enää tässä vaiheessa riitä kotiplaneettamme pelastamiseksi tuholta, vaan siihen tarvitaan pitkäjänteistä, periksiantamatonta työtä, mutta ennen kaikkea yhteistyötä ja yhteistä visiota.

Joskus se palkitaan ruhtinaallisesti. Lukuisat ympäristö- ja eläinsuojelujärjestöt taistelivat kymmenen vuotta saadakseen rahoituksen ja luvat villieläimille tarkoitetun ylikulkusillan rakentamiseksi Los Angelesiin. Betoniviidakon lisäksi petoja elää kaupungin pohjois- ja länsipuolella olevilla kukkuloilla, joista enää pieni osa on asumatonta erämaata.

Suurin syy lähes 30 miljoonaa euroa maksavan ylikulkusillan rakentamiselle ovat puumat, joita uhkaa sukupuuttoon kuoleminen metropolissa. Alueen kissapetoja on jäljellä enää 12–15 yksilöä, joilla on elinalueen pirstoutumisen takia hyvin vähän geneettistä vaihtelua. Se altistaa perinnöllisille sairauksille ja synnynnäisille vioille.

Puumat joutuvat ylittämään useita elinalueita rikkovia, monikaistaisia moottoriteitä etsiessään ravintoa ja kumppaneita, usein kohtalokkain seurauksin. Moottoritiellä 101, jonka yli silta rakennetaan Liberty-kanjonissa, hurjastelee 300 000 ajoneuvoa päivittäin. Viimeisin tieliikenteen uhri on 18 kuukauden ikäinen puuma, joka jäi auton alle 405-moottoritiellä viikko sitten.

Yli 5 000 yksityishenkilöä, järjestöä, toimistoa ja yritystä ympäri maailmaa kantoi kortensa kekoon joko rahalahjoituksin tai jakoivat asiantuntemustaan sillan suunnittelussa. Wallis Annenberg Wildlife Crossing -sillan rakentamistyöt alkoivat Maan päivänä. Tapahtumaa juhlistavien satojen ihmisten joukossa oli myös Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom, joka iski lapionsa seremoniallisesti multaan.

Yli 60 metriä pitkä ja 30 metriä leveä silta tulee olemaan maailman suurin eläimille rakennettu kulkuväylä, kun sen odotetaan valmistuvan vuoteen 2025 mennessä. Vaikka puumilla on etuajo-oikeus, luontopoluksi naamioitavan sillan toivotaan houkuttelevan myös ilveksiä, kojootteja, mäyriä, haisunäätiä ja muita eläimiä.

Yksi projektin moottoreista on ollut CLAW eli ”Los Angelesin luonnon puolta pitävät kansalaiset”. Järjestö piti historiallisen tapahtuman johdosta picnic-juhlat yksityisessä puutarhassa, joka on niin hulppea, että sinne mahtuisi karjumaan parikin puumaa. Niitä ei juhlallisuuksien aikana nähty, mutta järjestön perustaja Alison Simard oli yhtä hymyä raskaan rupeaman jälkeen. Nostimme yhdessä maljan kissapetojen ja villin luonnon valoisammalle tulevaisuudelle suurkaupungin sykkeessä.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Viimeisin tieliikenteen uhri on 18 kuukauden ikäinen puuma, joka jäi auton alle 405-moottoritiellä viikko sitten.

#