sunnuntai 29.5.2022 | 08:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Missä ja miten dronella saa lentää?: "Lennättäjän on tunnettava yksityisyys- ja tietosuoja-asiat, johon hyvin vahvasti kuuluu myös kotirauhan kunnioittaminen"

Sini Sulkakoski
To 28.4.2022 klo 12:00 | päivitetty ma 16:27

– Ensimmäiset dronet on hankittu Centrialle vuonna 2016, ja siitä lähtien olen toiminut Centrian drone-lentäjänä, ja vuoden 2021 alusta drone-operaattorina, kertoo Centria-ammattikorkeakoulun kehitysinsinööri Pentti Eteläaho.

– Kaikki, jotka hankkivat dronen missä on kamera, tulee rekisteröityä dronen operaattoriksi, eli niin sanotuksi vastuuhenkilöksi.

Eteläahon mukaan droneja koskevat vähän erilaiset säädökset riippuen siitä, minkä kokoinen- ja painoinen drone on kyseessä.

Helmikuussa voimaan tulleen lain myötä monien drone-lennättäjien tulisi suorittaa pakollinen Traficomin dronelennättäjän A2 lisäteoriakoe. Centria tekee yhteistyötä Liikenteen turvallisuusvirasto Traficomin kanssa, ja tämän lisäteoriakokeen voi suorittaa Centrian kautta.

– Tämä uusi lisäteoriakoe koskee sitä, jos haluaa lennättää tiheästi asutulla alueella painoltaan 500g – 2kg dronea. Se kuuluu siis dronejen avoimen kategorian alakategorian A2 mukaiseen toimintaan.

Traficomin nettisivuilta löytyy ohjeistus siitä, missä ja miten droneja saa lennättää. Esimerkiksi väkijoukon päälle dronea ei saa viedä.

– Jos vaikka torilla on tapahtuma ja siellä on paljon ihmisiä, niin dronen vaakasuora etäisyys ihmisistä pitää olla minimissään 30 metriä, jos lentokorkeus on alle 30 metriä. Jos noustaan lentämään korkeammalle, pitää ottaa käyttöön niin sanottu 1:1 -laskenta: eli sen verran mitä on korkeutta, niin sen verran dronen pitää olla kaukana väkijoukosta. Lisäksi tori kuuluu tiheästi asuttuun alueeseen, niin silloin pitää olla A2 teoriakoe suoritettu.

– Kokkolan keskusta kuuluu niin sanottuun D-vyöhykkeeseen, missä lentäminen on sallittu 120 metriin asti, mikä on muutenkin dronen maksimi lentokorkeus. Mitä lähemmäs Kruunupyyn lentokenttää mennään ja UAS-ilmatilavyöhyke vaihtuu, niin maksimi lentokorkeus pienenee. Lentokentän läheisyydessä tarvitaan erillinen lupa lentämiseen.

Kunnioita yksityisyyttä

- Muista kunnioittaa muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa. Ethän lennä toisten ihmisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai julkaise kuvia ihmisistä ilman heidän suostumustaan.

- Rikoslain salakatselusäännös suojaa laissa määritellyllä alueella oleskelevaa ihmistä teknisellä laitteella tapahtuvalta katselulta tai kuvaamiselta. Kuvattavan lupaa ei tarvita ns. yleisillä paikoilla – muualla lupa pitää yleensä olla. Jos syyllistyy kuvaamiseen ilman tarvittavaa lupaa, laki nimittää tekoa salakatseluksi.

Salakatselun rajat ovat tiukat. Rikos on tapahtunut, vaikka kuvia ei julkaistaisi tai tallennettaisi kameralle.

- Jotta voisi tietää, milloin kuvaaminen on sallittu ilman lupaa, täytyy erottaa yleiset paikat luvanvaraisista.

- Rikos toteutuu silloinkin, kun kameralla, kiikarilla – tai millä tahansa apuvälineellä – vain tarkkaillaan luvatonta kohdetta.

- Mikäli olet joutunut salakatselun kohteeksi, mahdollinen rikosilmoitus tulee tehdä Poliisille.

Lähde: https://droneinfo.fi/fi/nain-lennatat-turvallisesti/kunnioita-yksityisyytta

Eteläahon mukaan helmikuun puolivälissä esimerkiksi KIP:in alueelle tuli tilapäinen rajoitus koskien drone-lennättämistä.

– Eli siellä ei saa lentää dronella ilman, että sopii asiasta alueen turvallisuusorganisaation kanssa.

Pentti Eteläaho kokee dronen olevan oiva ja monipuolinen työkalu moneen asiaan.
Heidi Kaartinen

Dronelentäjällä tulee olla myös koko ajan suora näköyhteys droneensa.

– Ei riitä, että kamerasta näkee, missä drone lentelee. Dronella ei myöskään saa kuvata läheltä ketään yksittäistä henkilöä niin, että hänet voi tunnistaa. Tämänkin takia Traficom ohjeistaa, että välttääksesi yleisen tietosuoja-asetuksen periaatteiden rikkomista lennon aikana, vältä kuvien ja videoiden ottamista dronen kameralla, kunnes olet riittävän korkealla.

Jos ihminen havaitsee kotipihallaan tai ikkunansa vieressä dronen lentävän, on hyvä ensin käydä keskustelemassa lentäjän kanssa asiasta. Lentäjä on jossain lähistöllä, koska droneen pitää olla näköyhteys. Jos kokee että on tapahtunut jotain rikollista, niin siitä voi ilmoittaa poliisille.

– Lennättäjän on tunnettava yksityisyys- ja tietosuoja-asiat, johon hyvin vahvasti kuuluu myös kotirauhan kunnioittaminen.

Eteläaho kokee, että oikein käytettynä drone on oiva ja monipuolinen työkalu moneen asiaan.

– Se on ihan ensiluokkainen väline esimerkiksi erilaisissa ammattikäytöissä, missä asioita tarkastellaan ylhäältä päin. Kyllä siitä on paljon hyötyä kaikin puolin, kunhan kaikki säädökset ovat tuttuja jokaiselle – niin lennättäjille itselleen, kuin droneja havainnoiville tahoillekin.

//2.5. klo 16.27 Korjattu Trafi muotoon Traficom.

”Dronella ei myöskään saa kuvata läheltä ketään yksittäistä henkilöä niin, että hänet voi tunnistaa.

#