tiistai 31.1.2023 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Mäntykangas, kaunis kuin mikä

Outi Airola
Ke 4.5.2022 klo 11:00

Hurjat huhut lähtivät liikkeelle muutama viikko sitten. Niiden mukaan vanha vesitorni suurin piirtein puretaan, ympäristö rakennetaan täyteen betonielementtikerrostaloja ja kalmiston kylkeenkin nousee kerrostalo. Ei savua ilman tulta, mutta onneksi pääosin savua.

Kaupunki ja kaupunkilaiset ymmärtävät Mäntykankaan arvon, mikä tuntuu vai nousevan vuosien kuluessa. Joskus muinoin vain vanhakaupunki noteerattiin puheissa arvoalueeksi, nyt Mäntykangas tuntuu kiilanneen sen ohi. Asunnot sieltä kiinnostavat, mutta eipä niitä juuri myyntiin tule. Tätä taustaa vasten arvelen, että puheet Mäntykankaan jyräämisestä ovat vahvasti liioiteltuja.

Nyt entiseen radiotaloon vesitornin viereen halutaan asuntoja. Kaavamuutos on käynnistynyt ja siinä katsottaneen suurennuslasin kanssa, miten asunnot, piha- ja parkkialueet muodostetaan siten, ettei julkisivu rikkoonnu. Kalmiston lähelle kaavaillaan kaksikerroksista asumista. Mielenkiintoista nähdä, miten se istuu paikalle – vai lyödäänkö idea nurin jo alkuvaiheessa? Vesitorniin haviteltiin joskus näköalakahvilaa. Tuolloin ongelmaksi nousi liikennejärjestely. Joko siihen olisi ratkaisu? Entinen Sandqvist on myös kiinnostuksen kohteena.

On tärkeää, että vanhaa perintöä suojellaan, kun uutta rakennetaan tai rempataan. Hienoa, että Mäntykankaalle on perustettu asukasyhdistys asiaa tarkkailemaan. Oikeastaan ihmetyttää, että se tapahtuu vasta nyt. Ehkä vasta nyt joku uskaltaa edes ehdottaa alueelle muutoksia?

Muutos sinänsä ei ole peikko, mutta tarkkana pitää olla, kun tällaisesta kruununjalokivestä on kyse. Meillähän on vielä muistissa 1960-luku, jolloin koko vanhankaupungin alueelle haluttiin kerrostaloja. Tuo idea ammuttiin alas viime tingassa.

outi.airola@kpk.fi

”Muutos sinänsä ei ole peikko, mutta tarkkana pitää olla, kun tällaisesta kruununjalokivestä on kyse.

#