perjantai 20.5.2022 | 10:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kauppakaupunki Kokkola ja puutarhakaupunginosa Mäntykangas tutuksi kävelykierroksilla – Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa esitellään kaupunkilaisille

Maria Store
Ke 4.5.2022 klo 18:00

Meren läheisyys ja merenkohoaminen vaikuttivat olennaisesti kaupungin kehitykseen ja siihen, että Kokkolasta kasvoi merkittävä kauppakaupunki. Nämä teemat on nostettu myös Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston keskeisiksi tarinoiksi.

– Jokainen kaupunkipuisto on hakenut oman profiilinsa ja jokaisella puistolla on oma tarinansa kerrottavanaan kansallisesta historiasta, kertovat museotoimenjohtaja Kristina Ahmas ja Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston koordinaattori Rosanna Telaranta.

Meren läheisyys synnytti kaupunkiin vahvoja merenkulkija-, kauppias- ja porvarissukuja, joiden mukana kaupunkiin tulleet vaikutukset näkyvät yhä kaupungin kaavoituksessa ja rakennuskulttuurissa.

Esimerkiksi julkiset puistot ja puutarhakaupunki-ideologia löysivät tiensä Kokkolaan varhain.

Kauppakaupunki Kokkolan tarinan kertoo kävelykierroksella yleiskavaa-arkkitehti Päivi Cainberg. Kierros alkaa rautatieasemalta ja päättyy Kauppatorille.

– Kierros kulkee kaupungin vanhaa pääkatua, eli Isokatua pitkin. Sen varrella olivat keskeiset porvariskodit ja heidän toimintaansa, kertoo Ahmas.

Matkan varrella pysähdytään Mannerheiminaukiolla, joka toimi aiemmin Kauppatorina sekä Englanninpuistossa, jossa sijaitsi 1800-luvulla tervatori.

Mäntykankaan kävelykierroksen opastaa Ahmas, joka uskoo, että alue kiinnostaa ihmisiä erityisesti käynnissä olevan kaavamuutoksen myötä.

Ahmas sanoo, että Mäntykangas on ainutlaatuinen kohde paitsi Kokkolassa myös valtakunnallisesti.

– Siellä ilmenee kaikki puutarhakaupungin piirteet selkeästi ja hyvin hoidettuna.

Kävelykierrokset toteutetaan osana kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman toteutusta. Ahmas ja Telaranta toivovat, että kierroksille osallistuvat kertovat ajatuksiaan kaupunkipuistosta ja sen kehittämisestä.

– Haluamme myös sitouttaa ihmisiä kaupunkipuistoalueen vaalimiseen. Kaupunkipuisto ei ole vain tiettyjen toimijoiden tai viranomaisten asia, vaan kaikkien kaupunkilaisten asia. Sitä jalostetaan yhdessä ja siitä myös hyödytään yhdessä, summaa Ahmas.

Kaupunkilaisia on siksi haluttu osallistaa laajasti. Viime viikolla osallistettiin lapsia, yrittäjiä ja yhteisöjä. Tulevana torstaina järjestetään myös työpaja kaupunkipuiston esteettömyyteen liittyen. Kalahallissa kello 12-15 järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin.

Kaupunkipuiston kävelykierrokset ma 9.5. klo 18-19.30. Kauppakaupunki Kokkolan tarina, lähtö Rautatieasemalta. Puutarhakaupunki-ideologiaa Mäntykankaalla, lähtö Lasten ja nuorten kuvataidekoululta.

”Kaupunkipuisto ei ole vain tiettyjen toimijoiden tai viranomaisten asia, vaan kaikkien kaupunkilaisten asia.

#