tiistai 29.11.2022 | 13:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Rakentaminen voi olla kaunista

Outi Airola
Ke 11.5.2022 klo 11:00

Viime aikoina on tullut katseltua kaupungin rakennuskulttuuria tavallista tarkemmin. On hämmentävää, miten hieno kerrostalo on rakennettu konservatoriota vastapäätä. Se noudattelee sata vuotta vanhaa arkkitehtuuria, istuu paikalleen kuin nakutettu eikä pomppaa naapuritonteista mitenkään. Myös uusi kerrostalo ns. Niemen tontilla sointuu yllättävän hyvin Isokadulle.

Silmät ovat tuijotelleet nyt puheissa olevaa Mäntykankaan aluetta tavallista tarkemmin. Nyt tuntuu että Katariinan kalmiston viereen ei mitään uutta voi rakentaa. Kun laskeutuu kohti kaupunkia Vesitorninmäeltä, näkymä on aika huikaiseva: upeita kivipintaisia, vanhoja rakennuksia aina virastotalolle saakka. Yksi uusi kerrostalo on rakennettu Länsipuiston koulua vastapäätä – sen lasitetut parvekkeet ja moderni meininki ei istu vanhaan rakennuskantaan.

Tässä lehdessä pitkäaikainen kaupunkikuvan kriitikko, kaupunkilainen Kalevi Rahkola, ehdottaa näkötornin avaamista vanhaan vesitorniin. Hän ratkaisisi kulun sinne Katariinan kalmiston vierestä lähtevällä tunnelilla. Näin vanha vesitorni voisi toimia liikenneympyränä edelleen.

Mietin usein, miksi kerrostalojen rakentaminen kaupunkeihin on niin trenditietoista ja tylsää? Elementtitalot ahtailla pihoilla eivät innosta ketään. Vaihtoehtoja on vähän, vaikka niitä voisi olla. Voisi olla puukerrostaloja pihasaunoilla, koristeellisia, vanhan tyylin kivitaloja, mitä vain ympäristöön paremmin istuvaa. Eikö meillä ole enää varaa rakentaa kaunista ja kestävää? Silloin oli, kun olimme köyhä kansakunta. Huolettaa, millaisena tämä halvan ja nopean rakentamisen aikakausi näyttäytyy tuleville polville.

outi.airola@kpk.fi

”Eikö meillä ole enää varaa rakentaa kaunista ja kestävää? Silloin oli, kun olimme köyhä kansakunta.

#