perjantai 20.5.2022 | 10:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuoden työmatkapyöräilijä Nina Karhu pyöräilee Puntusharjulta säällä kuin säällä töihin keskustaan: "Työmatkojen pyöräily on samalla pään nollausta"

Maria Store
Ke 11.5.2022 klo 09:30

Vuoden työmatkapyöräilijä Nina Karhu pyöräilee säällä kuin säällä Puntusharjulta työpaikalleen keskustaan.

– Olen pyöräillyt ala-asteelta lähtien ja pyörän valitseminen on luontevaa, vaikka auto olisikin pihassa. Pyöräily on kliseisesti sanottuna elämäntapa, kertoo Nina Karhu.

Hän myöntää, että vähän saattaa ketuttaa silloin kun räntää tulee vaakatasossa tai vastatuuli iskee vastaan.

– Syksyllä kuljetin kärryllä poikaa Ykspihlajaan päiväkotiin, jossa he olivat evakossa, ja se kahdeksan kilometrin kierros oli välillä rankkaa. Mutta sitten on voittajafiilis, kun pääsen perille.

Työmatkaa kertyy reilut 10 kilometriä päivässä.

– Talvikunnossapito on ollut mielestäni hyvää ja muutenkin pyörätieverkosto on kaupungissa hyvä, hän kiittelee.

Aiemmin Karhu työskenteli reilut 10 vuotta keskussairaalan fysiatrian poliklinikalla sekä sisätautiosastolla sydänpotilaiden kanssa. Muutama viikko sitten työpaikaksi vaihtui Suomen Terveystalo Oy.

Työfysioterapeuttina työskentelevä Karhu tietää arkiliikunnan hyödyt terveydelle, mutta pyöräilyllä on myös toinen merkitys.

– Työmatkojen pyöräily on samalla pään nollausta. Työasiat saa käytyä läpi työmatkalla, ettei niitä enää kotona tarvitse miettiä.

Liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist kertoo Karhun olevan pyöräilijän malliesimerkki, sillä hän on saanut myös jälkipolven innostumaan pyöräilystä.

– Olen kuljettanut poikia aiemmin kärryssä, mutta nyt he haluavat pyöräillä itse. Nuorempikin pyöräilee Puntusharjulta päiväkotiin Hakalahteen.

Perhe pyöräilee ja liikkuu aktiivisesti vapaa-ajallakin. Retkiä puistoihin, jalkapallotreeneihin tai jäätelölle kaupunkiin tehdään pyörillä, rullaluistimilla tai potkulaudalla.

Karhu pyöräilee maastopyörällä ja pyrkii suuntamaan maastoon ainakin muutaman kerran kesässä.

– Hiljattain innostuin testaamaan pyöräilyä koiran kanssa. Ehkä saan siitä kaverin metsälenkeille, hän tuumii.

Kokkolan liikuntapalvelut palkitsi vuoden työmatkapyöräilijän nyt 12. kerran. Palkinnon myötä halutaan nostaa pyöräilyn monipuolisia hyötyjä.

Tänä vuonna ehdotuksia tuli yhteensä 57, joista viittä henkilöä oli ehdotettu useampaan kertaan.

”Työmatkojen pyöräily on samalla pään nollausta.

#