perjantai 20.5.2022 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rikotaanko kesällä ennätyksiä? – Kokkolan matkailukesä näyttää jo nyt hyvältä

Outi Airola
Ke 11.5.2022 klo 15:00

Kokkolan Matkailu on tänäkin kesänä mukana matkailusivustolla, joka yrittää kääntää turistivirtoja kohti kaksikielistä rannikkoa ja Keski-Pohjanmaan maakuntakeskusta. Arvioiden mukaan matkailukesästä on tulossa hyvä, jopa ennätyksellinen.

– Pandemian jälkeen avautuvat tapahtumat tuovat merkittävän lisän matkailijamääriin ja myös pidentävät matkailusesonkia heinäkuulta venetsialaisiin ja syyskuun Kinojuhliin saakka, arvioi Kokkolan Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Teea Pietilä.

Enemmistö suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tänäkin kesänä, kertoo tuore kyselytutkimus. Kotimaassa reissaamiseen vaikuttaa helppous, halpuus ja halu tukea paikallisia yrittjiä. 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjan kyselytutkimuksen mukaan peräti 65 % suomalaisista matkailee tänä kesänä kotimaassa. Eniten matkailua suunnittelevat nuoret aikuiset 25-34-vuotiaat.

Mitä kotimaan matkailijat sitten etsivät? Yli kolmasosa kaipaa luontoa ja kauniita maisemia. Lisäksi matkailijoita houkuttelevat tapahtumat ja elämykset kaupunkikohteissa. Yhdeksi 100 syytä -sivuston piileväksi helmeksi on valittu Tove Jansson ja muumit-näyttely Jukkolanmäen vanhassa navetassa Lohtajalla. Sinne on odotettavissa reippaita turistivirtoja!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt kotimaan matkailusta myös aiempaa suositumpaa. Vastaajista liki viidennes pitää sitä turvallisena – etenkin yli 65-vuotiaat arvostavat nimenomaan turvallisuutta matkailussa.

Ehkä hiukan yllättäen suomalaisilla on nyt entistä suurempi halu tukea kotimaan matkailun kautta paikallisia yrittäjiä. Peräti kolmannes vastaajista mainitsee tämän tärkeäksi syyksi oman maan suosimiseen matkustelussa. Fakta on, että kotimaanmatkailu on vastuullista paitsi ympäristön, myös suomalaisen työn tukemisen näkökulmasta.

Huikeisiin lukemiin noussut bensan hinta hillitsee siis reissuhaluja. Peräti 14 prosenttia vastaajista kertoo, että reissuja jää väliin tästä syystä. Ne, jotka liikkeelle lähtevät, haluavat löytää uusia paikkoja ja matkakohteita. Niitä etsitään entistä tarkemmalla seulalla: vastaajat kertovat tekevänsä tarkempia matkasuunnitelmia ja etsivänsä kohteita lähempää. Moni aikoo myös matkailla junalla: lähilomat ja ekologinen liikkuminen ovat uusi matkailun trendi.

Viime kesänä 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja siivitti kotimaanmatkailun ennätyslukemiin. Kotimaisten yöpymisten määrä heinäkuussa 2021 oli historian korkein.

– Sivusto on erinomainen tapa tuoda alueemme suosikkikohteita ja piileviä helmiä esille. Yhteistyö mahdollistaa laajemman näkyvyyden länsirannikolle, uskoo Teea Pietilä.

”...piileväksi helmeksi on valittu Tove Jansson ja muumit -näyttely Jukkolanmäen vanhassa navetassa

#