perjantai 20.5.2022 | 11:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Niina Hannula julkaisee kesällä esikoislevynsä – Levy on rakkauslaulu kaikelle hyvälle ja kauniille

Maria Store
Ke 11.5.2022 klo 18:00

– Säveltäminen on lempityötäni maailmassa, kertoo freelance-muusikko ja säveltäjä Niina Hannula.

Viimeisimpänä Hannulan sävellyksistä on voinut nauttia kaupunginteatterin Koiramäen Suomen historia -näytelmässä. Hannula on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kaikki näytelmän kappaleet.

Näytelmä käy läpi Suomen historiaa aina 1500-luvulta 1800-luvulle asti. Se näkyy myös musiikissa.

– Tein esimerkiksi fanfaarin jokaiselle tämän ajan kuninkaalle sekä kuningattarelle ja niissä kuuluu kunkin aikakauden musiikkityyli.

Musiikin taustalla on ”yllättävän iso paletti” siihen nähden, että lavalla nähdään ainoastaan Hannula itse. Osa musiikista on nauhoitettu etukäteen kamariorkesterin kvintetin sekä muiden muusikoiden voimin.

Hannula on koko ajan lavalla omassa aitiossaan ja soittaa livenä esimerkiksi viulua, alttoviulua, kosketinsoittimia sekä lyömäsoittimia ja myös laulaa. Hän tekee myös ääniefektejä esimerkiksi mehiläisille.

– Olen saanut kivaa palautetta siitä, että yleisö ei ole huomannut, mikä osa musiikista tehdään lavalla ja mikä tulee valmiina.

Näytelmän kappaleissa kuullaan vaikutteita useista musiikkityyleistä, esimerkiksi kansanmusiikista ja soulista. Se on Hannulalle tyypillistä. Tämä näkyy myös hänen tulevalla esikoislevyllään, joka ilmestyy kesällä.

– Levyllä olen yhdistänyt paljon asioita omasta muusikkoudestani. Olen klassinen alttoviulisti, mutta myös pop-jazz-laulaja. Kansanmusiikkikin hiipii aina tekemisiini, vaikka en ole sitä päivääkään opiskellut.

Hannula toteaa, että tekemiseen vaikuttaa myös pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden musiikkitaustat. Hannula tekee usein yhteistyötä Matti Ojan, Antti Paalasen, Oskari Hannulan, Antti Kujanpään ja Okko Saastamoisen kanssa. Suurin osa heistä soittaa Koiramäen Suomen historiassa ja myös tulevalla levyllä. Joukossa on osaamista niin klassisen musiikin, pop- ja etnomusiikin kuin jazzinkin saralta.

– On ihanaa tehdä näin taitavien tyyppien kanssa musiikkia.

Hannula sanoo levyn olevan rakkauslaulu luonnolle, maapallolle, kaikelle hyvälle ja kauniille.

– Kuvaan musiikillani hetkiä ja maisemia. Kappale voi kuvailla tietynlaista päivää merenrannalla tai tuulen tuulahdusta.

Levy äänitettiin vuosi sitten.

– En ole pitänyt kiirettä julkaisun kanssa, kun pandemian aikana en olisi kuitenkaan päässyt esittämään musiikkia livenä.

Tulevana kesänä Niina Hannula esiintyy Haapavesi Folkeilla ja Etno-Espalla. Syksyn kalenterissa on Jesse Kaikurannan 10-vuotiskiertue.

– Olen sovittanut Jessen musiikkia jousille ja soitan jousitriossa.

Keväällä Hannula sai puolivuotisen apurahan taiteelliseen työskentelyyn Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolta.

– Pöydällä on pari sävellysprojektia, joiden pariin odotan ilolla pääseväni, kertoo Keski-Pohjanmaan konservatoriolla alttoviulua opettava Hannula.

Koiramäen Suomen historia 17.-21.5. kaupunginteatterissa. Niina Hannula Haapavesi Folkeilla 30.6.

”Kappale voi kuvailla tietynlaista päivää merenrannalla tai tuulen tuulahdusta.

#