perjantai 20.5.2022 | 10:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kino Kokkola -arviossa Downton Abbey: Uusi aikakausi

Hannu Björkbacka
Ke 11.5.2022 klo 12:00

•Downton Abbey: Uusi aikakausi

•Simon Curtis

Vanhassa sotaratsussa on vielä puhtia. Enkä tarkoita vain televisiosarja Downton Abbeyn kierrätystä jo toiseen elokuvaan, vaan kartanoromantiikkaa lajina. Sellaiseen uppoutuminen on kuin kesämökki ihmiselle, jolla ei ole kesämökkiä: säästyy remonteilta ja vaivalta, eikä tarvitse miettiä, mitä tämä kaikki on maksanut. Sen kun olla pollottaa.

Menneen maailman (Brideshead Revisited) kaltaisia taide-elämyksiä ei Downton Abbeyltä kannata odottaa. Silti toinen filmi Uusi aikakausi toimii kaikilta osin paremmin kuin se ensimmäinen kolmen vuoden takaa. Hahmojen tuttuus on tietysti houkutin, ja elokuvalla on paljon ässiä hihassaan. Veteraanit Maggie Smith, Penelope Wilton ja Jim Carter luotsaavat vilkkaasti liikkuvaa tarinaa ja nuoremmat näyttelijät osoittavat taitonsa pienemmissäkin rooleissa.

Uudessa aikakaudessa selvitetään matriarkka Violetin Ranskasta perimää huvilaa samalla kun katonkorjaus Abbeyssä vaatii filmiryhmän päästämisen kartanoon sekoittamaan ylä- ja alakerran väen vakiintuneita kuvioita. Kuvauskohtaukset sallivat paljon piloja kulissielämästä ja kaikki toiveet täyttävistä saduista – sellaisista kuin Downton Abbey.

5 Busteria = ilmiömäinen

4 Busteria = hieno

3 Busteria = ihan kiva

2 Busteria = välttää

1 Buster = floppi

#