sunnuntai 4.12.2022 | 10:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pususilta ylitti Paskalammelta virtaavan puron – Sillasta tuli nuorten suosima, romanttisen maineen saanut kohtaamispaikka

Maria Store
Ke 25.5.2022 klo 13:00

Pususillaksi nimitetään usein Suntinsuussa, venevajojen edustalla sijaitsevaa valkoista siltaa. Sen virallinen nimi on kuitenkin Punainen silta. Nimensä se on saanut sillan alapuolen värityksestä, joka oli alkujaan maalattu punaiseksi.

Se aito ja alkuperäinen Pususilta sijaitsi Hollihaassa, Suntin varrella. Siellä silta kulki Suntin mukaisesti, ja ylitti Keskuskentän suunnalta tulevan puron, joka johti Suntiin. Pususilta ei siis ylittänyt itse Suntia.

Keskuskentän paikalla oli ennen Paskalampi, josta puro Suntia kohti virtasi. Puro tyrehtyi kun Keskuskenttää ryhdyttiin rakentamaan ja lampi täytettiin.

”Englanninpuiston ja Hollihaan luonnontilaisen puiston tiet muotoutuivat vanhojen karjapolkujen paikoille. Kun puistoja perustettiin, teitä tehtiin myös ilmeisen harkitusti siten, että pääväylä kulki Suntin rannassa. Siitä erkani kapeampia käytäviä puistoon. Suntin sivuhaaran ylittävästä sillasta tuli nuorten suosima, romanttisen maineen saanut kohtaamispaikka. Siksi se sai nimen Kyssarnas bro eli Pususilta”, kirjoittaa Antti Hietalahti Postikorttien Kokkola -kirjassa.

Ensimmäinen Pususilta oli kanneltaan suora, kaareva silta rakennettiin vuonna 1910. Pususilta purettiin todennäköisesti 50-luvulla.

Kauempana Suntin varrella häämöttää viinatehdas. Viinatehdas sijaitsi suurin piirtein nykyisen Pohjoisen ohikulkutien kohdilla. Viinapolttimoita toimi Kokkolassa yhteensä kolme, hieman eri aikoihin ja eri paikoissa, mutta kaikki Suntin rannan lähellä.

Puurokari on kuvassa vasemmalla. Näillä paikkeilla Pususilta sijaitsi.
Maria Store

Lähteet: K.H. Renlundin museo, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Tapio Kaunisto

Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?

Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti

Valtava tulipallo nousi Kokkolassa taivaalle, kun dynamiittitehtaalla tapahtui räjähdys 80 vuotta sitten: "Kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa"

Lyseo täytti koko korttelin – Koulurakennus tuhoutui tulipalossa 1990 ja nyt sen tilalla on kaupunginkirjasto

Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla

Tehtaankadun ja Isokadun kulmassa sijainnut Boehmin talo purettiin vuonna 1980 – Purku herätti vastarintaa

Rantatorilla seisoi funkkistyylinen huoltamo, järjestyksessään kaupungin toinen huoltoasema – Nyt tontilla on pysäköintipaikkoja

​​Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla

Pienet puutalot koristivat Isokadun laitaa – Kadun laidalla oli useita kauppapuoteja, joihin kaupunkilaisten asiointi keskittyi

Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja

Meijerisilta vei Hakalahteen – Tarve sillalle ilmeni kun Hakalahdesta alkoi tulla kaupungin kehityksen kannalta entistä merkittävämpi

Tässä juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

#