torstai 30.6.2022 | 03:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Anttilan kohtalo puntarissa – Asemakaavamuutos voisi tuoda aikansa ykköstavaratalon tilalle asuntoja

Outi Airola
Ke 8.6.2022 klo 11:10

Kaupunginhallitus ei vielä maanantaina tehnyt päätöstä Anttilan alueen asemakaavamuutoksen käynnistämisestä, vaan palautti asian uuteen valmisteluun. Kaavamuutos mahdollistaisi vanhan tavaratalon saneerauksen tai purkamisen.

– Se on nyt kaavassa pelkästään liike- ja toimistotilaa, eli käyttötarkoitus on hyvin rajoittunut. Tavoitteena on laajentaa käyttötarkoitusta asumiseen, ehkä palveluihin ja keskustaan liittyviin muihin toimintoihin, kertoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen.

Kaupunginhallituksessa Emilia Teerikangas (sd.) esitti asian palauttamista, jotta rakennuksen ulkonäkö säilyisi ja se istuisi tulevaan Rautatientorin uudistukseen. Äänestyksessä tämä kanta voitti äänin 8-3, vaikka Mauri Salo (kd.), Timo Sillanpää (ps.) ja Jonas Heinola (kok.) olisivat hyväksyneet asemakaavamuutoksen käynnistämisen.

Entinen tavaratalo on jäänyt suurelta osin tyhjilleen. Vanhoista kauppaliikkeistä jäljellä on enää Lindex, muissa tiloissa on kuntosali, varasto- ja toimistotiloja.

– Se on vajaakäytöllä, se on selvä. Asemakaavan muutoksen myötä se menisi saneeraukseen tai purkuun ja uudisrakennus tulisi tilalle – paitsi parkkihalli. Sen voi satavarmasti sanoa, että sitä ei kannata purkaa, sanoo Laitinen.

Hän ymmärtää, että aihe herättää intohimoja.

– Kyllähän se on ikoninen rakennus, osa kokkolalaista historiaa, jonka purkaminen herättää varmasti keskustelua, tietää Laitinen.

Anttilan kulmaa vastapäätä istuskelee kokkolalainen Jani Viitala. Hänelle Anttila on tuttu talo.

– Kävin siellä aina ostamassa vinyyleitä ja cd-levyjä Anttilan levyosastolla, muistelee Viitala.

Talon mahdollinen purku harmittaa vähän.

– Tuntuisi että eikö sinne kauppoja löytyisi? miettii Viitala.

Ei tahdo löytyä. Vuonna 1980 valmistuneen Anttilan tilojen vuokraamisesta vastaa OP Kiinteistösijoitus Oy, jonka toimitusjohtaja Markku Mäkiaho kertoo Keskipohjanmaa-lehden haastattelussa, että tyhjää liiketilaa on noin 4700 neliötä.

– Ehkä järkevin ratkaisu olisi tietynlainen hybridimalli, katutasoon joitakin liikehuoneistoja ja asuntorakentamista ylemmäksi.

Hän tuntee kaupungin ongelman liiketilojen osalta.

– Kokkola on siinä mielessä haasteellinen paikka, että kauppoja on sijoitettu paljon keskustan ulkopuolelle markettien yhteyteen. Toisaalta on myös käynyt niin, että koko kaupanrakenne on muuttunut. Aikaisemmin kauppakeskuksia rakennettiin päivittäistavarakaupan ja muodin ympärille, nyt ajat ovat muuttuneet. Yhä enenemässä määrin esimerkiksi muoti on mennyt verkkokauppaan ja päivittäistavarakauppa keskustojen ulkopuolelle.

Jos rakennus puretaan, veikkaanpa että kokkolalaiset puhuvat Anttilankulmasta vielä senkin jälkeen.

”Yhä enenemässä määrin esimerkiksi muoti on mennyt verkkokauppaan.

#