torstai 30.6.2022 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maanantai toi helpotuksen huokauksen - Valtuusto antoi varoituksen Isotalukselle ja päätti, että asia on loppuun käsitelty

Outi Airola
Ke 15.6.2022 klo 10:15

Kokkolassa näyteltiin maanantaina loppuepisodi asialle, joka sai alkunsa jo yli kaksi vuotta sitten. Tai oikeastaan jo edellisten päättäjien aikana, jolloin kaupunginhallituksen silloisen puheenjohtajan rattijuopumus nosti esiin keskustelun luottamushenkilöiden käytöksestä ja siitä, mihin vedetään sopivan ja sopimattoman käytöksen raja. Nyt nähtiin pitkän ja polveilevan trilogian loppuosa, jossa valtuusto päätti yksimielisesti olla erottamatta puheenjohtajistoa. Puheenjohtaja Tiina Isotalus sai varoituksen saatesanoilla: Asia on loppuunkäsitelty.

Tiistaina aamusta Isotalus matkustaa töihinsä Kalajoelle, hallintosihteerin hommiin. Hän on huojentunut siitä, että jonkinlainen päätepiste on saavutettu.

– Voi sanoa, että olo on helpottunut. Kieltämättä eilinen oli päivä, johon mahtui monenlaisia tunteita. Päätöksen sanat, että asia on nyt loppuun käsitelty, merkitsivät minulle paljon, sanoo Isotalus.

Hän on roikkunut löysässä hirressä kohta kolme vuotta. Ensin hän kuuli kadulla kautta rantain tiedon, että hänen some-kirjoituksestaan, joka koski Niemen korttelin rakentamisasiaan liittyvää valitusta, on tehty tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta.

– Yli vuoden kuluttua poliisi soittaa, asia siirtyy syyteharkintaan, tulee syyttämättä jättämispäätös ja vihdoin haastemies ovelle. Yritän sovitella, se ei onnistu. Tulee oikeudenkäynti, tulee tuomio ja kaikki se mediamyrkky, huokaa Isotalus.

Pahimpaan aikaan hän työskentelee valtioneuvoston kansliassa.

– Piti käydä keskusteluja pääministerin kanslian kanssa, kun tuli törkypostia ja valtakunnan mediakin tarttui aiheeseen. Sitten tuli tieto tilapäisen valiokunnan perustamisaikeista, valtuuston käsittely aiheesta, lopulta valiokunnan esitys erottamisesta. Tuntui että miten tämä voi olla mahdollista! Vaikka kuinka yritän asian kohdata ja vastuuni kantaa, aina vain maa pettää jalkojen alta.

Valtuuston kokous maanantaina jäi yllättävän siistiksi. Tilapäinen valiokunta esitti puheenjohtajiston erottamista, kokoomus teki vastaesityksen. Stefan Anderson valittiin johtamaan puhetta, Isotalus luovutti nuijan pois ja siirtyi yleisön joukkoon. Kokoomuksen Puurula esitti vakavaa huomautusta Isotalukselle, mutta ei erottamista. Ryhmät poistuivat pohtimaan esityksiä.

– Ryhmät kävivät asiaa läpi ja kun tauko päättyi, Puurula teki uuden esityksen. Vakava varoitus ja päätös asian loppuun käsittelystä. Valtuusto hyväksyi tämän yksimielisesti, muistelee Isotalus dramaattista iltaa.

Näin homma eteni:

Vaikka moni kritisoi tilapäistä valiokuntaa ja sen erottamisesitystä, Isotalus ja valiokunnan vetäjä Ritta Rahkola halasivat illan päätteeksi.

– Hänellä on ollut suuri vastuu ja iso tehtävä. Ei todellakaan helppo paikka hänellekään, miettii Isotalus.

Vaikka valtuusto teki yksimielisen päätöksen, kaupunkilaisia aihe vielä puhuttaa. Kokkola-lehteen tuli useita mielipidekirjoituksia, jotka toivotaan julkaistavan nimettömänä. Siihen emme nyt lähde. Tässä joitakin otteita:

”Yleisöstä tultiin salin puolelle neuvomaan erästä valtuutettua miten pitää äänestää, vaikkei kokouksessa lopulta äänestettykään.”

”Lain- ja moraalinvartijoiden kynnet eivät taaskaan Kokkolan valtuustoon kyenneet, koska pukit (sukupuolueelliset ja

sukupuolueettomat) vartioivat kaalimaataan mustasukkaisesti.”

”Poliisimiesten tulisi tietää, että varoituksella ei ole mitään merkitystä.”

Tiina Isotalus pitää tapahtumasarjaa raskaana, mutta opettavaisena.

– Onhan tässä kertynyt paineensietokykyä. Ja sellainen oppi, että vain eteenpäin menemällä ja anteeksi antamisella elämässä selviää.

Hän uskoo, että valtuuston henki puhdistui prosessissa ainakin vähäksi aikaa.

– Me olemme siellä hoitamassa yhteisiä asioita, ei taistelemassa keskenään. Tekemistä on paljon, meidän pitää päättää asioista eikä toisistamme. Ei siellä ole tilaa vihanpidolle eikä pelien pelaamiselle, linjaa puheenjohtaja.

”Vaikka kuinka yritän asian kohdata ja vastuuni kantaa, aina vain maa pettää jalkojen alta.

#