torstai 30.6.2022 | 04:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sohvi Kangasluoman kolumni: Kiertoreittejä

Sohvi Kangasluoma
Ke 15.6.2022 klo 10:15

Vene, jolla purjehdimme Islantiin ja jossa asuimme, ei ollut omamme. Jatkuva veneen korjaus johti ajatukseen omasta veneestä: olisi motivoivampaa, järkevämpää ja taloudellisempaa korjata omaa, eikä muiden venettä. Kriteerimme veneelle olivat kuitenkin melko haastavat: halusimme alumiinisen purjeveneen, jolla voi turvallisin mielin purjehtia jäisissä olosuhteissa — ja joka olisi melko edullinen. Eräänä tiistai-iltana Islannissa ollessamme kumppanini Juho sai hyvin lyhytsanaisen sähköpostin, jossa luki vain:

Hi, my friend is selling his aluminum boat. Best, Arne.

Viestissä ei ollut mitään tietoja siitä, minkälainen vene oli kyseessä, missä vene sijaitsi, tai minkä hintainen vene olisi. Koska olimme jo hieman epätoivoisia, Juho kuitenkin vastasi, ja kyseli hieman lisätietoja. Kävi ilmi, että kyseessä oli Garcia-merkkinen vene, joka on Euroopassa erittäin arvostettu alumiinivenevalmistaja. Veneen omistaja oli ostanut veneen viisitoista vuotta sitten ja nostanut sen maihin kunnostaakseen sen, mutta elämä oli tullut hänen ja veneen korjauksen väliin.

Nyt vene on ollut maalla Kaliforniassa, tarkemmin sanottuna Napassa, viisitoista vuotta, odotellen kohtaloaan.

Vene Amerikasta, etenkään länsirannikolta, ei kuulunut suunnitelmiimme. Kuitenkin, tämä oli monella tapaa liian hyvä mahdollisuus hukattavaksi. USA:ssa sijaitsevasta veneestä pyydettiin huomattavasti vähemmän, mitä se Euroopassa maksaisi. Koska venettä ei oltu käytetty pitkään aikaan, veneessä pitäisi uusia ja korjata paljon asioita, mutta runko oli hyvä. Selvitimme asiaa enemmän ja enemmän, ja tunne vahvistui: Tässä on meidän loppuelämämme vene — ja koti! Totesimme, että joskus kannattaa vastata outoihin sähköposteihin.

Pakkasimme tavaramme vanhalta veneeltä, ja palautimme veneen omistajilleen. Lensimme kahdeksan laukun kanssa San Franciscoon.

Seuraavat kuukaudet vietämme täällä Tyynenmeren rannalla hieman lämpimämmissä olosuhteissa korjaamassa ja tuunaamassa omaa venettämme, keskellä Napan viinitarhoja. Lämpötilan ja kulttuurin muutos oli melkoinen shokki: Kuumuutta ei voi paeta kuten kylmyyttä, ja täällä ihmisille täytyy jutella jatkuvasti (small talk ei todellakaan kuulu vahvuuksiini). Ihmiset ovat hämmentävän mukavia, avoimia ja hymyileviä.

Kun vene on siinä kunnossa, että sillä voi purjehtia, suuntaamme keulan taas kohti pohjoista ja lumisia huippuja.

Matkamme sai siis hieman yllättävän käänteen. Toisaalta, kiertoreiteiltähän ne parhaat jutut usein löytyvätkin — niin elämässä kuin merellä.

Kirjoittaja on kotoisin Kokkolasta, työskentelee väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa ja asuu veneessä.

”Ihmiset ovat hämmentävän mukavia, avoimia ja hymyileviä.

#