torstai 30.6.2022 | 04:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kaupunginteatteri järjesti ensimmäistä kertaa lapsille suunnatun teatterileirin

Sini Sulkakoski
Ke 15.6.2022 klo 10:20

– Itse asiassa tämän piti olla jo toissa vuonna, mutta korona peruutti aikaisemmat suunnitelmat, kertoo teatterileirin vetäjä ja Kokkolan kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Esko Tynkkynen.

Teatterileiri toteutettiin viime viikolla, ja se kesti maanantaista perjantaihin. Teatterileirillä käytiin esimerkiksi erilaisia harjoituksia sen suhteen, kuinka roolihahmoja voidaan eri tapoja käyttäen keksiä ja suunnitella.

– Olemme harjoitelleet myös erilaisia esiintymistaitoja, pantomiimia sekä ryhmässä toimimista.

Leirille osallistuneet teatterileiriläiset Elsi Herlevi, 10, ja Mia Kuorikoski, 10, kertoivat, että teatterileirillä onkin toden totta puuhailtu monenlaista.– Mutta näytteleminen on ollut kaikista kivointa, todetaan yhdestä suusta.

Elsi oli näytellyt aikaisemminkin, mutta Mia oli kokeilemassa näyttelemistä ensimmäistä kertaa.– Se on ollut juurikin sellaista kuin kuvittelinkin, eli todella kivaa!

Lempi näyttelijöikseen Elsi nimeää Harry Potter-elokuvien näyttelijät. Mian lempinäyttelijä on Tom Holland.

– Hän oli niin hyvä Spidermanissa. Todella hyvä roolisuoritus!

Teatterileiri huipentui viimeisenä leiripäivänä teatterileiriläisten itse suunnittelemaan näytelmään, joka esitettiin perheille ja kavereille.Elsi ja Mia kertovat näytelmän nimen olevan Ihme ja kumma, ja ammattimaisin ottein he selvittävät näytelmän juonen.

– Näytelmä kertoo perheestä, johon ei voinut ottaa eläimiä siksi, koska perheen äiti on allerginen. Lopulta perheen lastenhoitaja keksi loitsun, että perheeseen pystyttiin ottamaan eläimiä!

Elsin roolihahmo oli näytellä perheen isosiskoa.

– Roolihahmoni on todella huolehtivainen, ja hän tykkää todella paljon siivota!

Mia taas näytteli papin töitä tekevää perheen isää.

– Isä on hahmona todella rauhallinen, ja hän tykkää käydä paljon eri kursseilla. Sen takia näytelmässä perheelle jouduttiin hankkia lastenhoitaja jotta isä pääsee kursseille, kun äiti on töissä.

Muita näytelmän hahmoja olivat lastenhoitaja, toinen sisko, pikkuveli, koira, kissa ja pussirotta.

Elsi ja Mia toteavat että näytteleminen on hauskaa, eikä esiintyminen heitä juurikaan jännitä.

– Jos unohtaa vuorosanat, niin aina voi improvisoida!

”Jos unohtaa vuorosanat, niin aina voi improvisoida!

Uusi T.O.M. ilmestyi viime viikolla

T.O.M. on Kokkolan ammattitaidelaitosten yhteislehti, jonka tekijöinä toimivat Kokkolan kaupunginteatteri, K.H.Renlundin museo ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

– Uskon, että puhun meidän kaikkien puolesta kun sanon, että kulttuurin ammattilaisuutta ja merkittävyyttä ei voi korostaa liikaa. Jos emme itse sitä tee, kuka sen tekee? pohtii Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen.

– Syyt tämän lehden julkaisemiseen ovat etenkin koronan jälkeen akuutteja ja tärkeitä. Toivomme, että tämän julkaisun myötä kokkolalaisia kulttuurin tekijöitä ja puolesta puhujia syntyy entistä enemmän.K. H. Renlundin museo museotoimenjohtaja Kristina Ahmas toteaa ulkopaikkakuntalaisen tuttavansa todenneen, että Kokkolan kulttuurikenttä on kuin tarkimminkin vartioitu salaisuus.

– Kokkolassa on todella monipuolisesti erilaista kulttuurisisältöä, mutta niitä varjellaan niin hyvin, että muu maailma ei niistä oikein tiedä.

Ahmas toteaa T.O.M.:in valoittavan sitä näkymätöntä varjoa ja tekemistä, mitä kulisseissa tapahtuu.

– Ihmiset näkevät jäävuoresta vain huipun. On tärkeää, että ammattimainen kulttuurin tekeminen tulee nähdyksi.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio toteaa kulttuurikentän yhteistyöllä olevan valtava merkitys.

– Varsinkin näin pienessä kaupungissa se on ihan ehdotonta.

Puution mukaan Kokkolan seudulta on noussut poikkeuksellisen paljon kansainvälisen tason täyttäviä tekijöitä.

– Keski-Pohjanmaan kulttuurinnälkäisellä kansalla on täällä kaikki käden ulottuvilla. Jos tuemme paikallisia kulttuuritoimijoita, uusia menestystarinoita kuulemme jatkossakin. Uuden T.O.M.:in ydinviesti lieneekin se, kuinka muuttaa Kokkolan asenneilmastoa kulttuurin suhteen näkyvämmäksi.

Sini Sulkakoski

#