torstai 30.6.2022 | 04:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kosmetiikkaa koivunkuoresta – Vaimon kosmetiikkaharrastus synnytti menestysidean

Outi Airola
Ke 15.6.2022 klo 10:20

Suurteollisuualueelle on rakentumassa jotakin, joka mahtuu ehkä muuta teollisuutta paremmin kansan kupoliin. Syynä on se, että lähes jokainen suomalainen käyttää jonkinlaista kosmetiikkaa. Jatkossa kosmetiikka saattaa olla entistä eettisempää, jos kokkolalaistehdas Innomostin raaka-aineet kosmetiikkateollisuudelle kelpaavat. Luultavasti kelpaavat.

– Kyllä kysyntä on ollut hyvin suurta jo tässä vaiheessa. Kun tältä puolen maapalloa ei löydy vastaavia raaka-aineita ja myös kosmetiikkateollisuus halua olla mukana kehityksessä, kertoo Innomostin toimitusjohtaja Sami Selkälä.

Hän sai idean eettisemmistä ja ympäristöystävällisistä kosmetiikkatuotteiden raaka-aineista vaimonsa harrastuksen kautta.

–  Hän myi tunnettua brändiä ja ajattelin, että siellä on mukana varmaan paljon uusiutuvia raaka-aineita pohjoisesta ja Skandinaviasta. Kun ei ollutkaan, aloin miettiä miksei voisi olla, kertoo Selkälä.

Hänellä oli toki taskussaan tohtorin tutkinto orgaanisesta kemiasta ja pitkä kokemus hienokemikaaliteollisuudessa, joten aivan nollasta ei tarvinnut lähteä liikkeelle.

– Vuonna 2015 ryhdyin kehittelemään ideaa ja kohta on ensimmäinen oma tuotantolaitos käynnistymässä, hymyilee Selkälä.

Innomostin tuotantolaitos nousee vanhan Kemiran tiilirakennusten viereen. Rakentaminen on mahdollista nyt, kun Innomost sai kerättyä viime vuonna viiden miljoonan euron alkupääoman toimintaansa. Merkittävimmän sijoituksen teki Metsä Spring, joka on osa Metsä Groupia. Pilottilaitoksessa Metsä Groupilta tuleva koivunkuori ja muut metsäteollisuuden sivuvirrat siirretään palvelemaan entistä ekologisempaa kosmetiikkatuotantoa.

– Se on aika haastava valmistusteknologia, jota ei ole aiemmin tehty. Kuitenkin puun käytölle on pitkät perinteet, esimerkiksi puuhiilestä on aikanaan tehty maskaroita ja kasvojen koristelua, tietää Selkälä.

Keksintö ei ole aivan mitätön, päin vastoin. Koivunkuoriyhdisteiden kierrättämisellä korvataan ympäristölle haitallisia raaka-aineita, joita käytetään sekä kosmetiikka- että lääketeollisuudessa runsaasti. Innomostin tuotteillla voidaan korvata esimerkiksi mikromuovin ja palmuöljyn käyttöä.

– Kosmetiikka on laaja käsite, joka pitää sisällään ihonhoidon lisäksi hiustenpesua, värikosmetiikkaa, meikkivoiteita, pohjavoiteita ja erilaisia pesuaineita – myös hammastahnoja, joten käyttökohteita raaka-aineille varmasti löytyy, uskoo Selkälä.

Tuotantolaitos valmistuu marraskuussa 2022.

”Innomostin tuotteillla voidaan korvata esimerkiksi mikromuovin ja palmuöljyn käyttöä.

#