torstai 30.6.2022 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Johanna Juntusen kolumni: Tekoälyn tiukassa otteessa

Johanna Juntunen
Ke 22.6.2022 klo 15:00

Onko tekoälystä vihdoin tullut tietoinen? Näin väittää Googlen tietokoneinsinööri, joka johtaa yrityksen tekoälyä kehittävää työryhmää. Blake Lemoine aiheutti kohua kesäkuun alussa, kun hän ilmoitti, että Googlen tekoälyä hyödyntävä chatbot LaMDA oli saavuttanut tietoisuuden.

Chatbot on tietokoneohjelma, joka keskustelee ihmisten kanssa puhesynteesin avulla tai tekstiviestejä vaihtamalla. Lemoine passitettiin pakkolomalle lausuntojensa takia, koska ne rikkoivat Googlen vaitiolovelvollisuutta.

Tietoinen ja ihmisälyn ylittävä tekoäly ovat yleisiä aiheita tieteiskirjallisuudessa ja scifi-elokuvissa, mutta harva tutkija uskoo, että edes Googlen chatbot olisi niin kehittynyt, että se olisi tullut tietoiseksi itsestään.

Tästä aiheesta pääsee ammentamaan pian lisää, sillä kulttimainetta nauttivan Westworld-sarjan neljäs kausi alkaa sunnuntaina HBO Maxilla. Se antaa osviittaa, mihin tekoälyn saavuttama tietoisuus ja sen myötä uuden elämänmuodon kehittyminen johtavat.

Palkitun sarjan pääteemoja ovat datan käyttäminen ihmisten kontrolloimiseksi ja algoritmeihin perustuva determinismi eli lainalaisuus. Nehän rajoittavat elämäämme jo tällä hetkellä. Esimerkiksi väärien avainsanojen käyttäminen työpaikkahakemuksessa ei jää tietokoneohjelmilta huomaamatta, joten hakupaperit eivät koskaan päädy työnantajan nähtäville.

Sarjassa osoitetaan, miten teknologinen kuilu hyvä- ja vähempiosaisten välillä tulee kasvamaan. Se, jolla on paras tekoäly, hallitsee maailmaa. Datasta on tullut arvokkain raaka-aine ja valuutta. Westworldin maailmassa koronavirus olisi itsenäistyneen ja itseohjaavan tekoälyn kieroilun tuotos.

Sosiaalisen median sovellukset tietävät jokaisen liikkeemme, kaveripiirimme, mitä teemme heidän kanssaan, mistä pidämme, ja kertoo, mitä meidän pitäisi ostaa. Sarjan päänäyttelijä Evan Rachel Wood (Dolores/Christina) sanoo, että tämän takia hänen kotoaan ei löydy älykaiuttimia eikä muitakaan kuuntelevia elektroniikkalaitteita älypuhelimen lisäksi.

– Suhtaudun sosiaaliseen mediaan hyvin eri tavalla sarjassa näyttelemisen myötä. Olen huolestunut siitä, mihin tietoni päätyvät, Wood myöntää.

Virtuaalitodellisuuspeliä muistuttava Westworld ei ole kevyttä kesäkatsomista. Mutta se sopii mainiosti ukkosen, tummien sadepilvien ja salamoinnin kyytipojaksi. Sarja nostaa esille perustavaa laatua olevia kysymyksiä: elämmekö kaikki Westworldin kaltaisessa virtuaalitodellisuudessa vallanpitäjien ennalta ohjelmoituina pelinappuloina? Ovatko todellisuus ja vapaa tahto vain illuusio, johon haluamme uskoa, koska vaihtoehto on liian pelottava? Niihin ei taida Googlekaan osata vastata.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Se, jolla on paras tekoäly, hallitsee maailmaa.

#