keskiviikko 17.8.2022 | 07:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ukrainan pakolaisapu Keski-Pohjanmaalla -vapaaehtoisryhmän uudet toimitilat aukesivat Niittykadulla – Takana reilu pari kuukautta vapaaehtoistyötä: "Tekemistä löytyy koko ajan"

Sini Sulkakoski
Ke 29.6.2022 klo 11:00

– Alkujaan avustustyö ukrainalaisten hyväksi alkoi silloin, kun ensimmäiset Ukrainan sodan pakolaiset olivat saapumassa Kokkolaan, kertovat toiminnan vapaaehtoisina työskentelevät Ulpu Keränen ja Katja Palola.

Viime viikon maanantaina uusi toimitila aukesi Niittykadulla sijaitsevan kiinteistön päädystä. Tällä hetkellä Palolalla, Keräsellä sekä usealla muulla on auttamista takana reilu pari kuukautta ukrainalaisten hyväksi. Minkälaiset nämä pari kuukautta ovat olleet?

– Kiireiset, todella kiireiset. Tekemistä löytyy koko ajan, toteaa Keränen ja lisää:

– Monella on olettamus, että me saamme tästä palkkaa. Tämä on kuitenkin vapaaehtoistyötä, jota tehdään omalla ajalla.

27 vuotta Suomessa asunut, mutta Ukrainasta kotoisin oleva Artturi on toiminnassa mukana vapaaehtoisena. Artturi puhuu suomea, englantia, ukrainaa ja venäjää, ja toimii tarvittaessa tulkkina.

– Tämä antaa kamalan paljon henkistä pääomaa, kun avunannon jälkeen näkee, kuinka ihmiset voivat ainakin hetkeksi hengähtää.

Vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva Sari-Kaarina Vähämäki kannustaa kaikkia julkishallinnon toimijoita pohtimaan, kuinka ukrainalaisia voisi auttaa.

– Tietyt perusasiat kuten hygieniatuotteet kuluvat eikä niiden tarve tule vähenemään, vaan niitä tarvitaan jatkuvasti.

Niin ikään vapaaehtoisena työskentelevä Tuomo Ojala toteaa huomanneen ukrainalaisten miettivän ihan samanlaisia arkipäiväisiä kysymyksiä, kuin suomalaisetkin.

– Kuten esimerkiksi hyviä kalastuspaikkoja, kauppoja ja kirpputoreja. Ja etenkin sitä, mistä saisi töitä.

Palola ja Keränen painottavat, että Ukrainan pakolaisapu Keski-Pohjanmaalla -ryhmän apu on niin sanotusti ”ensihätään” ja samaan aikaan auttamassa rinnalla kulkee myös muita toimijoita, kuten kaupunki.

– Tämä paikka on auki sopimuksen mukaan. Ilmoitamme tarvittavista vaatteista ja tavaroista Facebookissa, Ukrainan pakolaisapu Keski-Pohjanmaalla -ryhmässämme, missä on jo yli 1500 jäsentä.

Perhe Blishik on asunut Kokkolassa kahden kuukauden ajan.
Sini Sulkakoski

Uusissa tiloissa vierailuilla kävivät myös Ukrainasta kotoisin olevat isä Anatol, äiti Olga, sekä tytär Bokdana, 9, ja Miroslav, 8. Blishik. He ovat asuneet Kokkolassa nyt kahden kuukauden ajan.

– Kokkola tuntuu todella mukavalta kaupungilta, ja olemme kiitollisia, että saamme olla täällä.

Perhe Blishik on viihtynyt Kokkolassa, ja he ovat käyneet tutustumassa jo mereen, joka on ollut heistä todella hieno.

– Koska olemme kotiutumisvaiheessa, lapset eivät ole ihan vielä löytäneet harrastuksia. He ovat kuitenkin saaneet täältä lahjoituksina polkupyörät, jotka ovat tuoneet koko perheelle valtavasti iloa!

#