keskiviikko 17.8.2022 | 07:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi paloasema vihittiin käyttöön: "Nämä kustannustehokkaat, turvalliset ja terveelliset tilat on suunniteltu 50 vuodeksi eteenpäin"

Sini Sulkakoski
Ke 29.6.2022 klo 10:30

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos järjesti yhdessä paloaseman rakennuttaneen Kokkolan kaupungin kanssa uuden paloaseman vihkiäisjuhlan viime viikolla.

– Huhhuh, näin voisi kuvailla Kokkolan paloaseman matkaa rakentamisen alkamisesta tähän vihkijäisjuhlaan, toteaa pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen.

Uuden paloaseman saamiseksi on käyty monenlaisia vaiheita. Ensin uutta paloasemaa suunniteltiin jo vuosina 2004 ja vuodesta 2011, mutta suunnitelmat kariutuivat aina moninaisista syistä.

Viimein vuonna 2019 tehtiin rakentamispäätökset ja urakoitsijavalinnat, ja rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2020.

– Rakennustöiden alkaessa emme tienneet tulevista, tänä päivänä maailmaa hallitsevista kriiseistä, mutta kaikesta huolimatta remontti eteni aikataulussa ja suunnitelmien mukaan.

Pulkkinen kertoo pelastuslaitoksen henkilöstön työskennelleen vaativissa olosuhteissa remontin keskellä.

– Valmius pystyttiin pitämään kokoajan yllä, vaikka remonttityömaa toi siihen omat haasteensa esimerkiksi ahtaudellaan. Operatiivinen toiminta on ollut koko ajan paloaseman tontilla rakennustöistä huolimatta.

Pukkinen toteaa paloaseman olevan turvaluokiteltu rakennus, jonka myötä rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleet rakennustoimijat- ja suunnittelijat on tarkistettu suojelupoliisin toimesta.

– Kaikki pitää ottaa huomioon pistorasioiden paikasta lähtien pyrkien näkemään kauas tulevaisuuteen.

Vihkiäisissä nauhaa leikkaamassa Erkki Kerola, Jorma Kauppila, kaupunginjohtaja Stina Mattila, pelastusylijohtaja, osastopäällikkö Kimmo Kohvakka ja Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen.
Sini Sulkakoski

Uudessa, 3300 neliötä kattavassa Kokkolan paloasemassa on ajoneuvohalli raskaalle kalustolle, sekä pienemmille miehistö- ja tarkastusautoille. Asemalta löytyy myös autojen huoltohalli, läpiajettava pesuhalli ja muita huolto- ja varastotiloja. Kaksikerroksisen rakennuksen yläkerrassa ovat toimisto-, valmius- ja pesutilat, sekä keittiö ja kuntosali. Paloaseman takana sijaitsee 600 neliöinen kalustohalli, joka toimi remontin aikana väliaikaisena paloasemana.

– Nämä kustannustehokkaat, turvalliset ja terveelliset tilat on suunniteltu 50 vuodeksi eteenpäin, toteaa Pukkinen.

Uusi paloasema tulee olemaan tulevan, Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen keskeinen paloasema.

– Täällä on johtokeskustilat käytettävissä, sekä valmius huoltaa kalustoa tueksi tulevan hyvinvointialueen pienemmille asemille.

Uusi paloasema kattaa 3300 neliötä.
Sini Sulkakoski

Vihkiäistilaisuudessa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila halusi puheessaan kiittää pelastushenkilöstöä venymisestä rakennushankkeen aikana.

– Tällä hetkellä tästä rakennuksesta ei kuulu yhtään soraääntä, vaikka aiemmin tästä käytiin keskusteluja. Tämä on meille kaikkea tärkeä rakennus, joka istuu paikalleen täydellisesti.

Hyvinvointialuejohtaja Minna Korkiakoski-Västi totesi puheessaan uuden paloaseman valmistuneen juuri hyvinvointialueen kynnykselle.

– Aivan kuin tätä paloasemaa on rakennettu, rakennetaan myös meidän uutta hyvinvointi-aluetta. Kannamme alueellamme kuitenkin erittäin suurta huolta rahoituksen riittämisestä. Ennustan, että tulemme käymään erittäin vilkkaita keskusteluja paikallispolitiikassa, kuinka se kohtuullisen pieni rahapussi jaetaan soten ja pelastuslaitoksen kesken. Se on realiteetti joka täytyy tunnustaa, eritoten ensimmäisinä vuosina.

Kaikesta huolimatta Korkiakoski-Västi iloitsee uuden paloaseman saamisesta kaupunkiin.

– Pelastustoimi tarvitsee avarat, hyvät ja turvalliset tilat, sekä ihmisiä, jotka sitä vaativaa työtä tekevät. Täällä on katto korkealla ja kynnykset turvallisen matalalla ja toivonkin, että kynnykset myös säilyvät matalalla jatkossakin!

”...kaikesta huolimatta remontti eteni aikataulussa ja suunnitelmien mukaan.

#