keskiviikko 17.8.2022 | 06:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Piirtäminen on pääosassa Taide Vionojan kesänäyttelyssä – Esillä Veikko Vionojan taiteen lisäksi taidetta seitsemältä nykytaiteilijalta

Ke 29.6.2022 klo 10:50

Musta verho ja muita piirustuksia on kahdeksan taiteilijan näyttely, jonka pääosassa on piirtäminen.

Näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja. Hän on antanut keskeisen roolin professori Veikko Vionojan hiilipiirustuksille, joita on nähty harvemmin. Mukana on Vionoja-säätiön omistamien piirrosten lisäksi Vionojan perheeltä ja K.H. Renlundin museolta lainattuja teoksia.

Musta verho -näyttely on esillä 27.6 - 21.8 Ullavassa, jossa toimii nykyään Vionoja-säätiön ylläpitämä näyttelykeskus Taide Vionoja.

Näyttelyyn osallistuu Vionojan lisäksi seitsemän ajankohtaista nykytaiteilijaa, joiden tuotannossa piirtäminen on keskeisellä sijalla. Piirustus näyttäytyy moni-ilmeisenä ja ilmaisuvoimaisena lajina, jossa taiteilija on välittömästi läsnä.

Mukana on runsaasti nimenomaan hiilipiirroksia sekä Vionojalta että näyttelyn muilta taiteilijoilta.

– Hiilipiirtäminen mielletään usein luonnosteluksi. Hiili on kuitenkin intensiivinen väline, jolla piirtäminen on erityinen taitolaji, näyttelyn kuraattori Halmetoja kuvailee tiedotteessa.

Näyttelyn taiteilijoista Timo Vuorikoski on ainoa, joka esiintynyt aiemmin samassa näyttelyssä Vionojan kanssa, tämä tapahtui vuonna 1970 Taidehallissa. Hänen teoksensa ovat isoja kankaalle tehtyjä hiilipiirroksia, joissa vanha puutarha näyttäytyy yksityiskohtien kautta intensiivisenä ja kauniina.

Hiili- tai lyijykynäpiirroksia nähdään näyttelyssä myös Vappu Rossilta, Joel Slottelta ja Kim Somervuorelta. Toisenlaisen näkökulman piirtämiseen tarjoavat Eetu Kevarinmäki tietokonepiirroksilla, Hanna Saarikoski piirtämistä käsittelevällä videoteoksella ja Kirsimaria E. Törönen viivaan perustuvilla puuleikkauksilla.

– Parhaimmillaan piirtäminen on kuin ajattelun jatke. Tämä korostuu kuvataiteilijoiden työskentelyssä ja siksi on usein todella kiinnostavaa nähdä taiteilijoiden piirroksia riippumatta millä välineellä ne on tehty, Halmetoja jatkaa.

Piirtäminen oli aina olennainen osa Veikko Vionojan työskentelyä ja hänen piirustuksensa ovat merkittävä osa suomalaisen modernismin taidehistoriaa. Näyttelyn nimi ”Musta verho ja muita piirustuksia” viittaa siihen, miten piirtäminen jää monen taiteilijan kohdalla piiloon. Se on salaperäisyyteen verhoutunutta, usein vain taiteilijan itselleen näkyvää työskentelyä.

”Hiilipiirtäminen mielletään usein luonnosteluksi. Hiili on kuitenkin intensiivinen väline, jolla piirtäminen on erityinen taitolaji.

#