tiistai 4.10.2022 | 20:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

KPV:n valmentaja Christian Sund sanoo, että tavoitteet pitää olla korkealla: "En pelaajana noussut huipulle. Nyt haluan menestyä valmentajana."

Lasse Gran
Ke 29.6.2022 klo 15:30

43-vuotias Christian Sund otti viime kauden päätteeksi vetovastuun kesken myllerryksen KPV:n edustusjoukkueessa. Vaasalaislähtöinen Sund ehti puoli kautta toimia Niklas Vidjeskogin aisaparina. Kaupunki oli jo ehtinyt tulla tutuksi ja myös iso pelaajapakasta.

Resurssit sen sijaan melkeinpä murto-osa edelliskaudesta. Sund ei valita. Harjoitusolosuhteet, henkilökunta ja pelaajisto ovat vähäiset resurssit huomioiden motivoitunutta.

Sundilla on vankka pelaajatausta, jossa pallollinen taito ja pelinluku olivat hänen parhaita puolia. Meriittilistalla on 24 poikien ja nuorten maaottelua. HJK:n paidassa Sund voitti sekä Suomen mestaruuden että Cupin, yhteensä Veikkausliigaotteluita yli 200.

Norjassa pääsarjatasolla pelannut Sund seuraa tarkasti Norjan ja Ruotsin tekemisiä. Molemmissa maissa on tehty melkoinen tuhkimotarina, josta Kokkolan kokoisessa kaupungissa voi ammentaa oppia.

Noin 40 000 tuhannen asukkaan norjalaiskaupungin ylpeys Bodo/Glimt tunnetaan koko jalkapalloilevassa maailmassa. Vielä 2017 seura oli konkurssin partaalla.

Menestysresepti Kokkolaan? Sund pohtii joitakin tärppejä.

– KPV:n organisaatio puhaltaa jo nyt yhteen hiileen, mutta tähän ei saa tyytyä. Tavoitteet pitää olla korkealla, Sund toteaa.

– Omalta kohdaltani en pelaajana noussut huipulle. Nyt haluan menestyä valmentajana. Edustusjoukkueemme on seuran näkyvin osa. On saatava akatemia ja junioripuoli entistä paremmin puhaltamaan yhteen hiileen. Vaaditaan kärsivällisyyttä, sillä prosessi vaatii aikaa. Peräänkuulutan jokaiselle osa-alueelle intohimoisia tekijöitä ja KPV tulee olla kaupunkikuvassa näkyvämpi, Sund selvittää.

Sundin mieleen on kehittää nuoria pelaajia, joka jo näkyy omissa nuorissa edustusjoukkueen pelaajissa. Kokkola tunnetaan.

– Kokkolalainen jalkapallo on tunnettu taistelutahdostaan. Se on hieno asia. Tähän haluan lisätä pallollisen pelin terävöittämisen, joka käsittää myös yksi vastaan yksi pelaamisen molempiin suuntiin. Sanotaanko, että noin 17-vuotiasta lähtien seurassa on hyvä olla oma identiteetti, johon nojautua, kun siirrytään polulla ylöspäin.

– Tässä ei kuitenkaan ole kyse minusta, vaan olen täällä auttamassa pelaajia. Täytyy myöntää, ettei pelaajauran aikana kova harjoittelu aina maistunut, mutta nyt valmentajana nautin jokaisesta hetkestä. Tappiot tietysti harmittavat ja on aina vaikea hävitä, mutta se on osa prosessia.

Sund kiittelee aisapariaan Aki Sipilää.

– Paljasjalkainen kokkolalainen on iso apu monessa niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Toiveita?

– Haluaisimme maalivahdin ja yhden hyökkääjän lisää. Maalivahti Antti Vironen lähtee ensi viikolla suorittamaan asepalvelusta ja leveyttä tarvittaisiin viimeistelyssä, mutta se on resurssikysymys, Sund pohtii.

Jotain, paljonkin, on tehty nuoressa ryhmässä oikein, sillä eräästä pelaajasta on tullut kysely.

– Meillä vain on niin kapea rinki ja sarjapaikka varmistamatta, Sund toteaa.

”Omalta kohdaltani en pelaajana noussut huipulle. Nyt haluan menestyä valmentajana.

KPV Kipinän vieraaksi

Miesten jalkapallon Ykkösessä sarja kääntyy toiselle puoliskolle KPV:n osalta.

– Olemme nyt kohdanneet jokaisen joukkueen ja heistä on paljon tietoa, mm. tallenteita. Toki moni joukkue hakee vahvistuksia ja voimasuhteet saattavat muuttua, toteaa päävalmentaja Christian Sund.

KPV matkustaa lauantaina Oulunkylään haastamaan Gnistania. ”Kipinä” on komeasti sarjataulukon kuudes, mutta vain kuusi pistettä kokkolalaisia edellä. Suurin ero on ns. kevätkierroksella ollut maalintekotaito. Gnistan on viimeistellyt eniten maaleja ja KPV puolestaan heikoin. Luvut ovat 23–10. Huhtikuussa Kokkolassa Gnistan oli parempi maalein 0–2.

– Heillä on kaksi pelaajaa, Luquinhas ja Cae, jotka tulee saada kuriin, Sund painottaa. Pallo-Veikkojen terveystilanne on kohtuullinen. Vain Aku Ahokangas ja Ville Välipakka ovat sivussa. Lisäksi japanilaishyökkääjä Shun Maeta on pelikiellossa.

Kokkola viettää valtakunnan pelejä ajatellen vapaan viikonlopun. GBK jäi viime keskiviikkona pitkälle vapaalle, joka tulee tarpeeseen. Neljän ottelun tappioton putki katkaistiin tylysti Rovaniemellä, kun junioripitoinen RoPS pyöritteli taululle tylyt 5–1 lukemat. Vieraiden ainoasta maalista vastasi brassi Zuca.

– Oltiin jokaisella osa-alueella tuon askeleen jäljessä, valmentaja Niklas Käcko myönsi rehdisti.

GBK palaa miesten Kakkosessa tositoimiin 10. heinäkuuta kotiottelulla kaima JBK:n isäntinä. Seuran naisten edustusjoukkue pelaa jo sunnuntaina HauPan vieraana.

Miesten Kolmosessa KPV Akatemia tukevoitti asemiaan taulukon paremmalla puoliskolla FC Ylivieskan kustannuksella. 5–0 voitossa Pietro Kytölaakso tekaisi hattutempun ja Benjamin Rintala osui kahdesti. Akatemia matkustaa vahvasti monikulttuurisen Korsnäsin vieraaksi torstaina.

#