tiistai 29.11.2022 | 13:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suntin oli kaupungin henkireikä, ensin kaupalle ja merenkululle, sitten huvilaliikenteelle ja kalastukselle

Maria Store
Ke 29.6.2022 klo 12:40

Suntin varsi on tässä 1900-luvun alussa otetussa kuvassa täysin luonnontilassa. Kauppatorin puoli on vielä täysin puiden vallassa.

Pienveneillä pääsi Suntia ylös aina kaupungin keskustaan asti, siitä kertovat rantaan kiinnitetyt veneet. Venepaikkoja oli aikoinaan satoja Suntin varrella.

”Sunti oli jatkuvasti Kokkolan henkireikä, ensin kaupalle ja merenkululle, sitten kapeuduttuaankin huvilaliikenteelle, huviajelulle ja kalastukselle”, kirjoittaa Antti Hietalahti Postikorttien Kokkola -kirjassa.

Suntin ylittää tässä kuvassa vielä vanha, Meijerisillaksikin kutsuttu puusilta. Sen takana pilkottaa puhdistuslaitoksen katto. Sen tiilisessä altaassa puhdistettiin kaupungin yleisen saunan kylpyvesiä. Sauna sijaitsi Sähkölaitoksen talossa, joka näkyy kuvassa keskellä ja sijaitsee edelleen Rantakadun varrella. Sähkölaitoksen toisessa kerroksessa sijaitsi saunan lisäksi kylpylaitos.

Oikealla näkyy Seurahuone sen vanhassa asussa. Seurahuoneen ulkonäkö muuttui kun se korotettiin kuusikerroksiseksi 1940-luvun alussa.

Lähteet: K.H. Renlundin museo, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria

Ennen ja nyt -juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?

Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti

Valtava tulipallo nousi Kokkolassa taivaalle, kun dynamiittitehtaalla tapahtui räjähdys 80 vuotta sitten: "Kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa"

Lyseo täytti koko korttelin – Koulurakennus tuhoutui tulipalossa 1990 ja nyt sen tilalla on kaupunginkirjasto

Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla

Tehtaankadun ja Isokadun kulmassa sijainnut Boehmin talo purettiin vuonna 1980 – Purku herätti vastarintaa

Rantatorilla seisoi funkkistyylinen huoltamo, järjestyksessään kaupungin toinen huoltoasema – Nyt tontilla on pysäköintipaikkoja

​​Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla

Pienet puutalot koristivat Isokadun laitaa – Kadun laidalla oli useita kauppapuoteja, joihin kaupunkilaisten asiointi keskittyi

Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja

Meijerisilta vei Hakalahteen – Tarve sillalle ilmeni kun Hakalahdesta alkoi tulla kaupungin kehityksen kannalta entistä merkittävämpi

Pususilta ylitti Paskalammelta virtaavan puron – Sillasta tuli nuorten suosima, romanttisen maineen saanut kohtaamispaikka

#