° | m/s |
Suntin varsi on tässä 1900-luvun alussa otetussa kuvassa täysin luonnontilassa. Kauppatorin puoli on vielä täysin puiden vallassa.
Pienveneillä pääsi Suntia ylös aina kaupungin keskustaan asti, siitä kertovat rantaan kiinnitetyt veneet. Venepaikkoja oli aikoinaan satoja Suntin varrella.
”Sunti oli jatkuvasti Kokkolan henkireikä, ensin kaupalle ja merenkululle, sitten kapeuduttuaankin huvilaliikenteelle, huviajelulle ja kalastukselle”, kirjoittaa Antti Hietalahti Postikorttien Kokkola -kirjassa.
Suntin ylittää tässä kuvassa vielä vanha, Meijerisillaksikin kutsuttu puusilta. Sen takana pilkottaa puhdistuslaitoksen katto. Sen tiilisessä altaassa puhdistettiin kaupungin yleisen saunan kylpyvesiä. Sauna sijaitsi Sähkölaitoksen talossa, joka näkyy kuvassa keskellä ja sijaitsee edelleen Rantakadun varrella. Sähkölaitoksen toisessa kerroksessa sijaitsi saunan lisäksi kylpylaitos.
Oikealla näkyy Seurahuone sen vanhassa asussa. Seurahuoneen ulkonäkö muuttui kun se korotettiin kuusikerroksiseksi 1940-luvun alussa.
Lähteet: K.H. Renlundin museo, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Kristina Ahmas: Kokkolan rakennuskulttuuria
Ennen ja nyt -juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.
Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?
Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti
Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla
Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla
Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja