tiistai 29.11.2022 | 12:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Moni kokkolalainen haikailee takaisin Länsipuiston paviljonkia eli Puistoravintolaa – Puistoa komistanut rakennus purettiin 1950-luvulla

Maria Store
Ke 29.6.2022 klo 12:45

Komea kaksikerroksinen paviljonki rakennettiin Länsipuistoon vuonna 1899. Se ei kuitenkaan ollut Länsipuiston ensimmäinen paviljonki tai puistoravintola.

Kokkolaan 1860-luvulla perustettu Puutarhayhdistys rakennutti puistoon 1865 yksikerroksisen paviljongin. Yhdistyksen tehtävänä oli muuttaa kaupungin ja Kolumäen välinen luonnontila alue puistoksi, Länsipuistoksi. Puistoja rakennettiin paitsi paloturvallisuussyistä myös kaunistamaan kaupunkikuvaa ja luomaan viihtyisyyttä.

Paviljongissa oli keilarata sekä crocket-pelialue sekä pieni lampi rakennuksen edustalla. Puutarhayhdistys luovutti paviljongin kaupungille 1883 ja uusi Puistoravintola rakennettiin 1899.

Hirsirakenteisessa rakennuksessa oli kookas ravintolasali, pari kabinettia, tilava keittiö ja katettu parveke. Puistoravintolasta löytyi myös muutamia asuinhuoneita ja yläparveke. Puistoravintolasta tuli hyvin suosittu kesäinen lounaspaikka.

Puutarhayhdistys hoiti ravintolaa vuoteen 1916 saakka. Sen jälkeen ravintolaa pyöritti useampi eri taho vuorollaan, muun muassa Kokkolan Lottajärjestö ja Kokkolan Veikot. Venäjän vallan lopulla ravintola palveli lyhyen ajan jopa ortodoksisena kirkkona.

50-luvulla toimintaa ravintolassa pyöritti vuoden ajan jazz-klubi Perdido. Tanssit saavuttivat suuren suosion nuorison parissa, mutta Perdido ei kuitenkaan saanut toimintaa riittävän kannattavaksi ja he lopettivat toiminnan kauden jälkeen.

Puistoravintola jäi tyhjilleen ja rapistui vähitellen ilkivallasta johtuen ja kaupunki päätti purkaa rakennuksen. Rakennus purettiin vuonna 1958 ja tarvikkeista rakennettiin kolme huvilaa Öjaan.

Lähteet: K.H. Renlundin museo, Antti Hietalahti: Postikorttien Kokkola, Tapio Kaunisto

Ennen ja nyt-juttusarjassa tutkimme kuinka kaupunkikuva on muuttunut vuosien saatossa.

Ennen ja nyt -juttusarja alkaa – Miltä näytti Rantakatu vuonna 1920?

Torin kohdalla peltoaukea ja sen laidalla komea Niukkalinna – Torikadun näkymä on muuttunut hurjasti

Valtava tulipallo nousi Kokkolassa taivaalle, kun dynamiittitehtaalla tapahtui räjähdys 80 vuotta sitten: "Kivirakennus sortui maan tasalle ja paikalle jäi vain iso kuoppa"

Lyseo täytti koko korttelin – Koulurakennus tuhoutui tulipalossa 1990 ja nyt sen tilalla on kaupunginkirjasto

Apteekki komeili Isonkadun varrella – Talon purkua kyseenalaistettiin 70-luvulla

Tehtaankadun ja Isokadun kulmassa sijainnut Boehmin talo purettiin vuonna 1980 – Purku herätti vastarintaa

Rantatorilla seisoi funkkistyylinen huoltamo, järjestyksessään kaupungin toinen huoltoasema – Nyt tontilla on pysäköintipaikkoja

​​Kansallis-Osake-Pankin rakennus seisoi Kokkolinnaa vastapäätä Isollakadulla

Pienet puutalot koristivat Isokadun laitaa – Kadun laidalla oli useita kauppapuoteja, joihin kaupunkilaisten asiointi keskittyi

Kaupungin ensimmäinen palolaitoksen paikalla on nyt parkkipaikkoja

Meijerisilta vei Hakalahteen – Tarve sillalle ilmeni kun Hakalahdesta alkoi tulla kaupungin kehityksen kannalta entistä merkittävämpi

Pususilta ylitti Paskalammelta virtaavan puron – Sillasta tuli nuorten suosima, romanttisen maineen saanut kohtaamispaikka

Suntin oli kaupungin henkireikä, ensin kaupalle ja merenkululle, sitten huvilaliikenteelle ja kalastukselle

#